Напишіть нам

Всі теми

23 Серпня 2018

В Україні створять центри підтримки інклюзивної освіти

В кожній області України створять центри ресурсної підтримки інклюзивної освіти, які працюватимуть цілий рік.

Відповідну постанову ухвалив уряд 22 серпня, передає прес-служба МОН.

“Створення подібних центрів безперечно сприятиме підвищенню якості інклюзивного навчання. Ми чудово розуміємо, що підтримка в інклюзії потрібна не лише дітям та батькам, але й педагогам”, – зазначила гендиректорка директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН Лариса Самсонова.

Такі центри забезпечуватимуть навчання вчителів та фахівців Інклюзивно-ресурсних центрів, а також підвищення їхньої кваліфікації.

Установи визначатимуть, як впливає раннє втручання на розвиток дитини з особливими освітніми потребами, як визначити кращу програму розвитку для дитини тощо. Також центри збиратимуть інформацію про стан інклюзивної освіти та розроблюватимуть програми підвищення кваліфікації для педагогів ІРЦ.

“Центри надаватимуть консультативно-методичну допомогу, крім ІРЦ, ще й іншим установам: соціального захисту населення, закладам охорони здоров’я, посадовим особам облдержадміністрацій, представникам органів місцевого самоврядування та громадським об’єднанням, а також батькам чи законним представникам дітей”, – пояснила Самсонова.

До того ж, фахівці центру проводитимуть семінари та тренінги для педагогів і громадськості, що має підвищувати у суспільстві толерантість до людей з інвалідністю.

Переглянути положення центрів ресурсної підтримки інклюзивної освіти можна у документі нижче.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Нагадаємо, МОН закупить комп’ютерні тести, які допоможуть складати якісніші індивідуальні програми розвитку для дітей з особливими освітніми потребами.

Також наприкінці жовтня ізраїльські спеціалісти проведуть семінари з інклюзивного навчання для керівників інклюзивно-ресурсних центрів, директорів шкіл та вчителів.

Раніше МОН затвердило перелік обладнання для ІРЦ. До початку нового навчального року в Україні планують відкрити 500 інклюзивно-ресурсних центрів. Нещодавно такий заклад відкрили у Запорізькій області.

Фото: автор – jarmoluk, Pixabay


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.