Напишіть нам

Всі теми

27 Березня 2018

В Україні планують відкрити 500 інклюзивно-ресурсних центрів до 1 вересня

До початку нового навчального року в Україні планують відкрити 500 інклюзивно-ресурсних центрів.

Про це розповіла керівник директорату інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти та науки Лариса Самсонова в інтерв’ю “Громадському”.

За її словами, загалом в Україні мають відкрити близько 800 центрів.

Але це не за один рік. В цьому році ми плануємо створити близько 500 центрів до 1 вересня. Зараз є тільки 50 попереду великий шмат роботи. Але громади трудяться, вже є близько 200 рішень про створення нових центрів“, – розповіла вона.

Один центр розрахований на 7 тисяч сільського населення або 12 тисяч містян.

Окрім того, планують витратити 100 мільйонів гривень на закупівлю міжнародних тестів для дітей з особливими освітніми потребами, а також для навчання спеціалістів центрів проводити такі тестування. Таке навчання мають пройти мінімум два спеціалісти з кожного ІРЦ.

Також думаємо, щоб ми не навчили спеціалістів, а вони потім не пішли працювати приватно. Тобто ми розробляємо механізм, щоб люди, які пройшли навчання, як мінімум відпрацювали витрачені на них державою гроші“, – додала Самсонова.

Відповідне тестування необхідне, щоб правильно визначити потреби дітей у навчанні. Це означає, що спеціалісти не повинні ставити діагноз, а визначати, які, наприклад, заняття чи обладнання потрібні конкретній дитині.

Нагадаємо, МОН винесло на громадське обговорення перелік вимог до оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсних центрів. 

Раніше МОН винесло на обговорення проект наказу “Про затвердження Положення психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах загальної середньої та дошкільної освіти”, а також проект постанови про порядок діяльності інклюзивних груп у садочках.

Для вчителів підготовчих класів спеціальних шкіл та педпрацівників і помічників вихователів у інклюзивних класах встановлені надбавки 15 та 20%.

У лютому в Ужгороді відкрили перший у Закарпатській області інклюзивно-ресурсний центр для дітей з особливими освітніми потребами.

Окрім того, ізраїльський центр міжнародного співробітництва MASHAV запрошує освітян на навчальний курс “Творче мислення та інновації у спеціальній освіті”.

Читайте також матеріал “Нової української школи” “Відповідаємо на запитання. Інклюзивне навчання”.

Фото: автор – Wavebreakmedia, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.