Напишіть нам

Всі теми

8 Серпня 2018

Ізраїльські спеціалісти проведуть семінари з інклюзії для українських освітян

Наприкінці жовтня ізраїльські спеціалісти проведуть семінари з інклюзивного навчання для керівників інклюзивно-ресурсних центрів, директорів шкіл та вчителів.

Про це повідомила генеральна директорка директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН Лариса Самсонова, передає прес-служба міністерства.

Дводенні лекції відбуватимуть впродовж двох тижнів у Києві, Одесі, Львові та Запоріжжі.

“Ізраїльська система інклюзивної освіти має багато особливостей, які б корисно було запозичити Україні. Для мене це стало очевидним після поїздки до Ізраїлю за програмою MASHAV. Ми були надзвичайно вражені тим, як там відбувається інтеграція дітей з особливими освітніми потребами у суспільство, і раді, що наші партнери погодилися допомогти українським вчителям на шляху до інклюзії”, – розповіла Самсонова.

Зокрема, очільниця директорату звернула увагу на механізм зворотної інклюзії, який діє в Ізраїлі, – коли до спеціальних класів на деякі уроки приходять діти зі звичайних. Ізраїльські фахівці зазначають, що такий підхід запобігає булінгу.

Окрім того, ізраїльські школярі з різними порушеннями розвитку можуть навчатися в інклюзивному класі на доступних для них уроках. Якщо ж якийсь предмет є складним для дитини, то вона має індивідуальні заняття з асистентом вчителя.

В Ізраїлі діють організовані недержавними організаціями центри для дітей від 0 до 21 року. У таких закладах, окрім персоналу, працюють волонтери. Держава фінансує такі центри лише на 40%. Кожен учень раз на тиждень може залишитися у закладі на ночівлю, раз на місяць – на вихідні. Це сприяє ще кращій соціалізації дітей, а їхні батьки мають змогу відпочити.

“Ми думатимемо над тим, які елементи інклюзивної освіти Ізраїлю було б доречно запровадити й в Україні. Зараз наша інклюзивна освіта динамічно розвивається, і це відкриває додаткові можливості. […] Наша цільне просто посадити дитину з особливими освітніми потребами в клас, а забезпечити їй якісну освіту та соціальну інтеграцію, – наголосила Самсонова.

Нагадаємо, МОН затвердило перелік обладнання для ІРЦ. До початку нового навчального року в Україні планують відкрити 500 інклюзивно-ресурсних центрів. Нещодавно такий заклад відкрили у Запорізькій області.

Окрім того, в курсі з інклюзивної освіти відкрито лекцію про підтримку дітей із травматичним досвідом.

Фото: Pixabay


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.