Напишіть нам

Всі теми

31 Липня 2018

Цього року знову понад 70% випускників угорських шкіл Берегівського району не склали ЗНО з української

У 2018 році знову понад 70% випускників угорських шкіл Берегівського району на кордоні з Угорщиною не змогли набрати мінімальний бал на ЗНО з української мови та літератури.

Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв’ю “Главком”.

У нас знову цього року, як і минулого, понад 70% випускників шкіл Берегівського району, які навчаються у закладах з угорською мовою навчання, не змогли скласти тест з української мови і літератури. В цьому винен вчитель? Очевидно, що ні”, – зазначила вона.

На думку керівниці МОН, щоб уникнути такої ситуації, потрібно збільшити кількість годин на викладання української мови, а також для дітей старшого віку впровадити викладання частини предметів українською. Саме це і пропонує мовна стаття нового закону “Про освіту”, яке викликала невдоволення в Угорщині.

У чинній системі наші діти угорського походження не розвивають термінологічну базу, не практикують, дуже мало говорять українською. Вони вдома говорять угорською, на вулиці угорською, потім в школі весь час угорською. У них фізично не вистачає годин на оволодіння українською мовою”, – пояснила Гриневич.

Міністр також розповіла, що попри послаблення вимог від самої Угорщини, угорська громада в Україні продовжує наполягати на викладанні в школах виключно угорською мовою.

Перед тим, у лютому 2018-го лідери угорської громади відмовлялись від консультацій з МОН. На початку червня перемовини відновились.

11 грудня 2017 року Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо статті 7 закону “Про освіту”. Ми опублікували повний текст висновків “Венеціанки” англійською мовою та переклад її заключної частини.

Міністерство освіти і науки оприлюднило свою позицію стосовно цих висновків. Там, зокрема, наголошується, що МОН готове прийняти рекомендацію комісії щодо подовження перехідного періоду впровадження мовної статті.

14 лютого 2018 року Кабмін схвалив законопроект, який має збільшити перехідний період впровадження мовної статті закону “Про освіту” до 2023 року.

Також МОН показало три моделі впровадження мовної статті та заявило, що готове звільнити від мовних вимог приватні школи. Згодом МОН розробило Дорожню карту імплементації мовної статті.

Окрім того, Україна і Болгарія підписали декларацію щодо мовної статті закону “Про освіту”.

Фото: автор – motorolka, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення