Напишіть нам

Всі теми

25 Червня 2018

Угорщина послабила вимоги до України щодо освітнього закону

Угорський уряд більше не вимагає від України відмовитись від мовної статті нового закону “Про освіту”.

Про це повідомив на прес-конференції у Нижньому Солотвині (Закарпаття) міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передає “Європейська правда”.

“Ми сьогодні зробили перші кроки, попереду багато роботи <…> Ми намагалися не дискутувати про те, як закон зробить більш ефективним вивчення української мови. Ми лише просимо про те, щоби це не заважало інтересам угорськомовної меншини. Це наше єдине прохання, – зазначив міністр.

Сійярто не став вимагати скасування або призупинення дії статті 7 освітнього закону, хоча досі це було ключовою вимогою Угорщини.

Тепер Угорщина наголошує на виконанні двох ключових пунктів рекомендації Венеціанської комісії

“Пані міністр (освіти України Лілія Гриневич – ред.) заявила, що Україна поважає і виконає всі рекомендації Венеціанської комісії. Ми сподіваємося, що на підставі цього український парламент нарешті прийняв закон про продовження перехідного періоду (впровадження мовної норми. – ред). Також ми очікуємо, щоби було виконано рекомендацію про те, що приватні школи не мають підпадати під вимоги цього закону, – пояснив Сійярто.

Окрім того, він наголосив на готовності української сторони виконати ці вимоги.

“Наші колеги пообіцяли, що не буде жодних перепон цьому. Ми були раді це чути, але обіцянки мають бути виконані”, – зазначив Сійярто.

Зазначимо, що законопроекти щодо виконання вищезгаданих рекомендацій Венеціанської комісії затверджені українським урядом та чекають на схвалення у Верховній Раді.

Нагадаємо, у лютому лідери угорської громади відмовлялись від консультацій з МОН. На початку червня перемовини відновились.

11 грудня 2017 року Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо статті 7 закону “Про освіту”. Ми опублікували повний текст висновків “Венеціанки” англійською мовою та переклад її заключної частини.

Міністерство освіти і науки оприлюднило свою позицію стосовно цих висновків. Там, зокрема, наголошується, що МОН готове прийняти рекомендацію комісії щодо подовження перехідного періоду впровадження мовної статті.

14 лютого 2018 року Кабмін схвалив законопроект, який має збільшити перехідний період впровадження мовної статті закону “Про освіту” до 2023 року.

Також МОН показало три моделі впровадження мовної статті та заявило, що готове звільнити від мовних вимог приватні школи. Згодом МОН розробило Дорожню карту імплементації мовної статті.

Окрім того, Україна і Болгарія підписали декларацію щодо мовної статті закону “Про освіту”.

Фото: Pixabay


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення