Напишіть нам

Всі теми

26 Квітня 2018

Україна і Болгарія підписали декларацію щодо мовної статті закону “Про освіту”

26 квітня міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та міністр освіти і науки Болгарії Красімір Валчев підписали декларацію щодо впровадження мовної статті закону “Про освіту”.

Про це повідомили на сайті українського МОН.

У декларації йдеться, що поряд з вивченням державної мови болгарська меншина матиме необхідні умови для вивчення та навчання рідною.

Сторони окремо підтвердили важливість вивчення державної мови “як чинника інтеграції країни та суспільної згоди через розширення вживання державної мови у навчальному процесі, зокрема шляхом збільшення часу навчання державною мовою”.

Валчев зазначив, що для Болгарії розвиток партнерських стосунків з Україною є дуже важливим, тому активна співпраця продовжується.

“Наша мета – надання рівних можливостей усім школярам. Закон “Про освіту” гарантує, що українські діти, які належать до національних меншин, отримають достатній рівень як рідної, так і державної мов для реалізації їхніх конституційних прав”, – сказала Гриневич.

Окрім того, документ передбачає, що Україна та Болгарія працюватимуть над новим протоколом про співробітництво і обмін між МОН України та МОН Болгарії на 2019/2020, 2020/2021, 2021/2022 та 2022/2023 навчальні роки.

Нагадаємо, 11 грудня 2017 року Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо статті 7 закону “Про освіту”. Ми опублікували повний текст висновків “Венеціанки” англійською мовою та переклад її заключної частини.

Міністерство освіти і науки оприлюднило свою позицію стосовно цих висновків. Там, зокрема, наголошується, що МОН готове прийняти рекомендацію комісії щодо подовження перехідного періоду впровадження мовної статті.

14 лютого 2018 року Кабмін схвалив законопроект, який має збільшити перехідний період впровадження мовної статті закону “Про освіту” до 2023 року.

Також МОН показало три моделі впровадження мовної статті та заявило, що готове звільнити від мовних вимог приватні школи. Згодом МОН розробило Дорожню карту імплементації мовної статті.

Лідери угорської громади відмовились від консультацій щодо мови викладання в школах.

Фото: прес-служба МОН України


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення