Напишіть нам

Всі теми

30 Травня 2018

В Україні завершився основний етап дослідження якості освіти PISA

В Україні завершився основний етап міжнародного дослідження якості освіти PISA, який тривав із 16 травня.

Про це повідомили на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Цього року Україна вперше бере участь у дослідженні. Під час основного етапу в тестуваннях PISA взяли участь 6334 українці. Тестування складали 15-річні підлітки, які навчались у школах, ліцеях, гімназіях, професійно-технічних закладах, коледжах тощо.

“Бліц-опитування, проведене спостерігачами, які перебували на пунктах тестування, свідчить, що учасників зацікавили тестові завдання PISA, зокрема учні/студенти відзначали оригінальність текстів і ситуацій, щодо яких пропонувалися завдання з різних галузей у тестових зошитах. Водночас учасники наголошували, що зміст окремих стимулів та завдань для них був складним через те, що в закладі освіти вони не стикалися з подібним навчальним матеріалом, – зазначили у центрі.

Окрім того, учасники тестувань, а також керівники закладів освіти, в яких відбувалися тестування, заповнювали анкети. Відповіді в цих анкетах дозволять простежити зв’язок між тим, як учні виконують завдання PISA, і різними чинниками, які можуть впливати на навчальну успішність (наприклад, міграційні процеси в державі, гендерна політика, соціально-економічне становище учнів/студентів, їхнє ставлення до закладу освіти, використання вчителями різних освітніх практик тощо).

“Дані анкетування допоможуть реалізувати ще одне важливе, окрім оцінювання читацької, математичної та природничо-наукової грамотності учасників, завдання  вивчення чинників ефективності навчання для вдосконалення освітніх практик. – наголосили у центрі.

Звіт за результатами проведення PISA-2018 в Україні оприлюднять у грудні 2019 року. Його підготує Інститут освітньої аналітики.

Нагадаємо, у 2018 році провідною галуззю для оцінювання стала читацька грамотність.

Також тестування PISA у 2018 році включали розділ “глобальна компетентність”, який перевіряє уміння учнів зрозуміти та оцінити різні погляди на світ.

Дослідження PISA за 2006 та 2009 роки показали, що учні, які мають несприятливі передумови для навчання, не приречені показувати низькі результати.

Країни, в яких багатьох учнів залишають на другий рік, відраховують та переводять в іншу школу, показують нижні результати тестів PISA. Також кращі результати показують учні з країн, де школи мають більшу автономію щодо змісту навчання й системи оцінювання.

У середньому в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку 15-річні дівчата на 11% частіше за хлопців хочуть працювати в органах законодавчої влади, бути високопосадовцями, менеджерами й професіоналами.

Окрім того, Український центр оцінювання якості освіти підготував посібники “PISA: читацька грамотність“, “PISA: природничо-наукова грамотність“ та “PISA: математична грамотність“.

Читайте також переклади тез досліджень PISA “Як булінг впливає на рівень навчання”“Як оплачувана робота впливає на успішність дітей у школі” та “Як заняття спортом впливають на успішність дітей у школі”.

Фото: УЦОЯО


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення