Напишіть нам

Всі теми

7 Березня 2018

У більшості розвинених країн дівчата амбітніші за хлопців – PISA

У середньому в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку 15-річні дівчата на 11% частіше за хлопців хочуть працювати в органах законодавчої влади, бути високопосадовцями, менеджерами й професіоналами.

Про це йдеться у звіті проекту, опублікованому на сайті “PISA Україна”.

Також дівчата більше за хлопців хочуть працювати в галузях, пов’язаних із медициною та охороною здоров’я.

Водночас, в середньому лише 5% дівчат планують працювати в галузях інженерії та обчислень, коли серед хлопців цей показник становить 18%.

У дівчат і хлопців не тільки різні кар’єрні очікування, вони взагалі планують працювати в різних сферах. У 25 країнах ОЕСР професія юриста була однією із десяти найбільш популярних професій серед дівчат: вони називали її бажаною, відповідаючи на запитання про очікувану професію в 30 років, і лише у 10 країнах ОЕСР цю професію називали хлопці“, – зазначено у звіті.

Також у 20 країнах ОЕСР дівчата, відповідаючи на запитання про очікувану професію, називали професії автора, журналіста або письменника. Тоді як хлопці лише чотирьох країн економічного співробітництва називали одну із цих професій.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Нагадаємо, країни, в яких багатьох учнів залишають на другий рік, відраховують та переводять в іншу школу, показують нижні результати тестів PISA.

Цього року тестування PISA в Україні проведуть з 15 квітня до 30 травня. У 2018 році провідною галуззю для оцінювання буде читацька грамотність.

Також тестування PISA у 2018 році включатиме розділ “глобальна компетентність”, який перевірятиме уміння учнів зрозуміти та оцінити різні погляди на світ.

Дослідження PISA за 2006 та 2009 роки показали, що учні, які мають несприятливі передумови для навчання, не приречені показувати низькі результати.

Окрім того, Український центр оцінювання якості освіти підготував посібники “PISA: читацька грамотність“, “PISA: природничо-наукова грамотність“ та “PISA: математична грамотність“.

Читайте також переклади тез досліджень PISA “Як булінг впливає на рівень навчання”“Як оплачувана робота впливає на успішність дітей у школі” та “Як заняття спортом впливають на успішність дітей у школі”.

Фото: автор – Danang Wicaksono, pexels.com


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення