Напишіть нам

Всі теми

11 Вересня 2017

Міністр закордонних справ Угорщини виступив проти мовної статті

Міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто викликав у міністерство посла України в Угорщині Любов Непоп через новий закон “Про освіту”.

Про це заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер, передає Радіо Свобода.

За словами Менцера, міністр Сійярто збирається особисто повідомити, що вважає нещодавно ухвалений закон “соромом і ганьбою”.

Також він повідомив, що на всіх форумах ОБСЄ, ООН та ЄС Угорщина буде порушувати питання щодо внесення поправок у мовну статтю закону “Про освіту”.

Менцер додав, що міністр МЗС Угорщини розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували українські ініціативи у міжнародних організаціях.

За словами прес-секретаря, така реакція Сійярто обумовлена тим, що 150-тисячна угорська спільноста не зможе здобувати освіту рідною мовою. Окрім того, під час зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним порушувалося питання нового закон, і Сійярто був невдоволений відповіддю українського колеги.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. У законопроекті було зазначено, що мовою освіти є державна мова, проте представники національних меншин та корінних народів можуть навчатись своєю мовою поруч з українською, з поступовим зібльшенням предметів, що викладаються українською мовою.

Проте під час засідання нардепи сперечались щодо мовної статті та внесли поправки до неї, залишивши право національним меншинам навчатись своєю мовою поруч з українською лише на дошкільному та початковому рівні освіти.

Повний текст мовної статті є тут.

Також міністр освіти Лілія Гриневич пояснила, що мовна стаття потрібна, аби представники національних меншин володіли українською мовою та могли брати участь у суспільно-політичному житті країни.

Фото: автор — Aaron Burden, Unsplsh


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення