Напишіть нам

Всі теми

5 Вересня 2017

Мовний ступор. Депутати посперечались через статтю про мову і вирішили повернутися до неї після обіду

Депутати розглянули 2 варіанти поправок до 7-ї статті закону “Про освіту” – а саме про мову освіти.

Перша версія є узгодженою пропозицією Комітету ВР з питань освіти і науки України та Міністерства освіти і науки.

Другу озвучила нардеп від Блоку Петра Порошенка Оксана Білозір. Під час рейтингового голосування жоден з варіантів поправки не набрав більшості голосів.

Так, за перший варіант (Комітету та МОН) готові проголосувати 160 народних депутатів. За другий (Оксани Білозір) – 196 парламентарів.

Рішення по цій статті проекту закону буде прийнято після обіду, оголосив спікер Андрій Парубій.

Як пояснила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час виступу у Верховній Раді, при написанні цієї статті потрібно виконувати норми Конституції, і водночас вийти з патової ситуації, яка на сьогодні склалася в наших школах національних меншин.

За її словами, у школах меншин вивчають українську мову тільки як предмет. І як результат, у нас є школи меншин, з яких виходять діти, які не володіють українською мовою, навчаючись в наших українських комунальних закладах”.

Міністр нагадала, що в Конституції є пряма норма про те, що національним меншинам гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови.

Відтак у версії поправки від Комітету та МОН, зазначається, що “особам, які належать до корінних народів і національних меншин України гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською (відповідно до рішення Конституційного суду) в комунальних закладах дошкільної, загальної середньої освіти, з поступовим збільшенням на кожному наступному рівні цієї освіти кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою”.

Відтак пропонується з 5 класу поступово вводити предмети українською мовою.

“На етапі старшої школи дитина буде вчити практично всі предмети державною мовою. І лише кілька (власну рідну мову, рідну літературу) – як окремі предмети. Тому я переконана, що ми робимо величезний поступ цією статтею в інтересах України й українських дітей”, – додала міністр.

Версія поправки від Оксани Білозір наступна: “Мовою освітнього процесу є державна мова. Особам, які належать до національних меншин, забезпечується право на вивчення рідної мови у закладах освіти”.

Наостанок міністр запропонувала депутатам подумати про цю поправку з точки зору Конституції.

“Чого я найбільше боюсь, що потім через невідповідність Конституції цієї поправки не буде підписаний закон “Про освіту”. Закон, який містить в собі всю реформу. Бо якщо ви видалите слова, прямі норми Конституції – а ви їх видаляєте, – у нас буде неконституційна норма в законі”, – пояснила Лілія Гриневич.

Більше про проект закону про освіту, читайте в текстах:

Просто про складне. Що новий закон про освіту дасть вчителям

Просто про складне. Що варто знати батькам про новий закон про освіту

“Нова Українська школа”

Фото Alexis Brown (Unsplash)


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення