Напишіть нам

Всі теми

7 Вересня 2017

Гриневич пояснила потрібність мовної статті у новому законі

Стаття 7 нового закону “Про освіту” щодо мови навчання потрібна для того, щоб розширити вживання української мови в школах національних менши.

Про це заявила міністр освіти Лілія Гриневич в ефірі телеканалу “Прямий”.

“У нас є школи з мовами національних меншин, і в традиціях цих шкіл є вивчати українську мову тільки як предмет. Усі навчальні предмети вивчають мовою меншин. Що ми в результаті маємо? Діти, закінчуючи школу за бюджетні кошти, не володіють українською мовою. А більше того — вони не можуть вступати до вищих навчальних закладів нормально. Тому що вони складають, наприклад, зовнішнє незалежне оцінювання з дуже низьким результатом”, — зазначила міністр.

За словами Гриневич, випускники таких шкіл не можуть потрапити на державну службу, а у випадку “дітей з інших мовних груп — такі як угорська, румунська — вони взагалі стають ізольованими від іншої частини України”.

Також міністр наголосила, що ухвалена мовна стаття відповідає Конституції України, що було дуже важливо для авторів закону.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.

“Нова Українська Школа”

Фото: МОН 


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення