Напишіть нам

Всі теми

Де навчатись вчителям: добірка можливостей (Частина 1)

Підвищення кваліфікації? Звучить надто формально й нецікаво. А як щодо неформальної освіти? Ми склали список можливостей, як можна отримати освіту самостійно. Це підбірка проектів та заходів, які допоможуть вам тримати себе в освітньому тонусі.

До речі, якщо Верховна Рада ухвалить законопроект №3491-д “Про освіту” у другому читанні, то такі курси можна буде зарахувати замість підвищення кваліфікації в Інститутах післядипломної педагогічної освіти (ІППО).

Перелік, що нижче, – не повний. Ми публікуватимемо більше інформації про можливості для вчителів. Стежте за анонсами подій у нашій Афіші.

Другу добірку можливостей для вителів можна переглянути за цим посиланням.

Центр інноваційної освіти Про.СвітПросвіт

Місто: по всій Україні

Для кого: для всіх вчителів та керівників

Хто готує: експерти з освіти та вчителі-практики

Ціна: безкоштовно

Ця організація робить тренінги, лекції і школи для вчителів та адміністрацій шкіл. Вони, здебільшого, стосуються того, як змінювати освіту в школах, втілювати проекти та впроваджувати інноваційні методики викладання.

Про.Світ також організовує проекти з системної роботи в школах. Наприклад, з березня 2017 року у Львові триває проект Школа 3.0, у рамках якого протягом року зі школами працюють експерти задля поліпшення комунікації з учнями, батьками, побудови хороших стосунків у колективі та покращення матеріально-технічної бази.

Організація оголосила новий набір на цей проект – маєте можливість заповнити заявку до 4 вересня включно.

Окрім того, “Про.Світ” оголосив набір на семінар “EdLabs: як реалізувати шкільну ініціативу?”, що відбудеться 23 вересня у Києві.

Щоб не проґавити інші події, слідкуйте за оновленнями на сторінці у Facebook.

ОсвіторіяОсвіторія

Місто: Київ

Для кого: для всіх вчителів та директорів

Хто готує: експерти з освіти та вчителі-практики

Ціна: переважно безкоштовно

Це громадська спілка, яка організовує тренінги і майстер-класи для вчителів у Києві. Серед тем, які вже було охоплено, – розвиток критичного мислення, використання інформаційно-комунікаційних технологій в освіті, креативні педагогічні стратегії. За оновленнями зручно слідкувати на Facebook-сторінці спілки.

Додатково “Освіторія” заснувала портал iLearn, де ви разом з учнями можете готуватись до ЗНО, а також замовити для них вебінар з певного предмету.

EdCampEdCamp2

Місто: по всій Україні

Для кого: для всіх учителів та керівників

Хто готує: українські та закордонні експерти з освіти, учителі-практики

Ціна: безкоштовно

Це організація, яка проводить освітню неформальну конференцію (або (не)конференцію). Вона відбувається щовесни у Харкові та об’єднує сотні освітян з усієї країни. Тут можна дізнатись про нові освітні практики, навчитесь мотивувати учнів, створювати сприятливе освітнє середовище та отримати розуміння, як можна реформувати освіту на рівні однієї школи та цілої країни. EdCamp – це можливість не лише одержати нові знання, а й налагодити контакти з учителями та експертами з освіти як з України, так і з-закордону.

Окрім цієї масштабної події, організація реалізовує маленькі регіональні конференції (до 100 учасників) по всій Україні. До речі, ви можете стати одним із організаторів такої події, написавши про ваше бажання організаторам (заявки приймаються до 20 вересня).

Окрім того, організація має проект ЕдМандро, у рамках якого вчителі можуть поїхати в інші країни, щоб подивитись, як там працює шкільна освіта. Також у вас є можливість потрапити на тренінги, що проводить EdCamp у рамках ініціативи “Центр підвищення кваліфікації”. Щоб отримувати інформацію про події, заповніть цю форму.

Також EdCamp переклав курс з міжнародної платформи Coursera “Учительський коучинг: сприяння розвитку сталих змін”. Зареєструватись на нього можна тут.

Empatia.pro

Емпатія про

Місто: Київ

Для кого: для всіх вчителів, директорів та представників управлінь освіти

Хто готує: українські та закордонні спеціалісти із ненасильницького спілкування, психологи

Ціна: участь у тренінгах коштує від 500 до 6000 гривень

Портал Empatia.pro Просвітницької ініціативи “Empatia – простір емоційного розвитку” – це осередок інноваційних знань з передових гуманітарних технологій світу. Тут зібрані корисні матеріали з психології розвитку, ефективних та об’єднуючих комунікацій на базі методу ненасильницького комунікування Маршалла Розенберга, розвитку емоційного інтелекту, формування характеру тощо, а також анонси заходів на ці теми.

Наприклад, зараз триває набір на дводенний (23–24 вересня) практичний тренінг з ненасильницького спілкування з Евою Рамбалою – тренером Міжнародного центру ненасильницького спілкування (CNVC), одноденний тренінг “Освіта, спрямована на виховання цінностей, сил характеру і чеснот” (16 вересня) інтегрального психолога і освітолога Катерини Ясько та 3-годинну лекцію для батьків і вчителів “Інтегральне батьківство” (8 жовтня), яку проведе автор інтегральної моделі STAGES, всесвітньо відомий дослідник, тренер і організатор трансформаційних контейнерів Террі О’Фаллон.

Усі новини та анонси заходів Empatia.pro легко відслідковувати на однойменній сторінці у Facebook.

Центр інноваційної освітиЦентр інноваційної освіти

Місто: по всій Україні

Для кого: для всіх вчителів та директорів

Хто готує: експерти з освіти, вчителі-практики

Ціна: від 85 гривень за повний день навчання з однієї особи + доїзд тренерів у вашу школу

Це тренінговий центр, який готує авторські курси. Серед них немає предметних – вони присвячені сучасним методикам викладання, тому підходять для всіх вчителів. Сюди входять: інформаційно-комунікаційна компетентність педагога, використання планшетів, ноутбуків та смартфонів в освітньому процесі, хмарні технології в освіті, візуалізація навчальних матеріалів тощо. Окрім того, є курси, що будуть корисні керівникам освітніх закладів – наприклад, про фандрайзинг (залучення коштів).

Навчання відбувається на базі освітнього закладу. Замовити тренінг можна, заповнивши заявку та зазначивши теми, що вас цікавлять. Центр надішле вам детальний опис навчання (формат, умови тощо), після чого тренери приїдуть до вас у школу (доїзд можливий у будь-який регіон). Учасники тренінгу отримають сертифікати.

Майбутні (Школа викладачів)Майбутні iWonder

Місто: Київ

Для кого: для всіх викладачів

Хто готує: експерти з освіти та викладачі-практики

Ціна: Два дні – 1800 гривень, три дні – 2700 гривень

Спочатку проект “Майбутні” задумувався лише як школа для підлітків. Та згодом організатори зробили школу для батьків, а тепер-от оголосили вже третій набір на Школу викладачів, що відбудеться з 22 до 24 вересня у Києві.

Це школа, на якій ви навчитесь створювати освітнє середовище та бачити в дитині майбутнього дорослого. На думку організаторів, це допоможе взаємодіяти з нею, підбирати контент та залишати максимум для її свободи. Заявку на участь можна подати до 15 вересня.

Лабораторія освітніх змінЛабораторія освітніх змін

Місто: Одеса

Для кого: для всіх вчителів

Хто готує: експерти з освіти

Ціна: безкоштовно

Це тренінговий центр для вчителів та адміністраторів освіти. Він проводить безкоштовні семінари, тренінги та воркшопи. Серед уже охоплених тем – освіта у Фінляндії, вальдорфська педагогіка, освіта у Мадриді, та як організувати альтернативну школу.

За появою нових подій зручно слідкувати у Facebook.

Українська академія лідерстваУкраїнська академія лідерства

Місто: Київ

Для кого: для всіх вчителів

Хто готує: експерти з освіти та лідери думок з різних суспільних сфер

Ціна: безкоштовно

Спочатку це була лише 10-місячна формаційна програма для випускників шкіл, де вони навчаються лідерським якостям та суспільній відповідальності, вчаться реалізовувати соціальні проекти та розвиваються інтелектуально. Та УАЛ почала організовувати події для вчителів, спрямовані на розвиток лідерських навичок.

Наприклад, зараз відбувається набір на першу сесію “Свобода. Відповідальність. Довіра” програми Liberal Arts для вчителів, яка відбудеться з 30 вересня до 1 жовтня. Заявку на участь у програмі можна заповнити до 10 вересня. Також слідкуйте за оновленнями на сторінці УАЛ у Facebook.

Education ClusterEducation Cluster

Місто: Одеса

Для кого: для всіх вчителів

Хто готує: експерти з освіти

Ціна: безкоштовно

Це об’єднання громадських організацій, фондів, департаментів та ініціатив у сфері освіти. Його мета – модернізація системи освіти, в рамках якої Кластер організовує події.

Зокрема, вже були події про школу майбутнього, програмування, а також освітня лабораторія, де вчителі розробляли власні проекти. Слідкуйте за оновленнями у Facebook.

Центр нової освіти Івана ІвановаЦентр нової освіти Івана Іванова

Місто: по всій Україні

Для кого: для всіх вчителів

Хто готує: учитель-експерт Microsoft та тренер міжнародних програм Intel Іван Іванов

Ціна: 3200 гривень з групи (не більше 25 осіб)

Це тренінговий центр, який навчає вчителів на базі шкіл. Щоб запросити Івана Іванова до вашої школи, потрібно залишити заявку на сайті та сформулювати потреби колективу. Після цього експерт складе детальний план навчання та приїде до вас у школу. Від вас потрібні приміщення з інтернетом та проектором, забезпечення вартості дороги та місце для ночівлі, якщо ви замовили 2 і більше тренінгів. Приблизна тривалість тренінгу – 6 годин, але вона може змінитись в індивідуальному порядку.

Серед тем – інструменти сучасного педагога, повноцінне використання інтерактивної дошки, розробка електронних курсів, змішане навчання тощо. Якщо ж ви не визначились із темою, то вам у цьому допоможуть. По закінченні навчання ви отримаєте сертифікат.

Вікторія Топол, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – Ben White, Unsplash

Інші фото  з сайтів та Facebook-сторінок описаних організацій

Матеріали за темою

Обговорення