Напишіть нам

Всі теми

1 Вересня 2017

ВР розгляне законопроект “Про освіту” наступного тижня – Гриневич

Верховна Рада має розглянути новий закон “Про освіту” наступного тижня - з 4 до 8 вересня.

Про це повідомила міністр освіти Лілія Гриневич в ефірі програми “Сніданок” на 1+1, передає прес-служба МОН.

“Коли ми отримаємо закон, багато потрібних нам новацій стануть реальністю. Заклади матимуть, насамперед, звітувати про кошти, які вони отримали – і від бюджету, і від батьків. Тому що дуже важливим є зробити прозорим надходження всіх коштів. Ми прекрасно знаємо про те, що батьки часто потерпають від того, що в школі кажуть, ніби щось потрібно профінансувати, бо це не профінансували місцеві органи влади. Важливо, щоб батьки бачили все фінансування, яке надходить до школи, розуміли, де можуть бути прогалини” заявила глава МОН.

Також мінстр наголосила, що батьківські внески можуть бути виключно добровільними.

“Взагалі, за останні 2 роки бюджети органів місцевого самоврядування значно зросли через фінансову децентралізацію. Тому нам так важливо вивести на світло все, що отримує система освіти, аби в батьків не вимагали щось додаткове”, – додала Лілія Гриневич.

Окрім того, після ухвалення нового закону навчальні заклади отримають автономію.

“Буде автономія в програмах, змісті й буде автономія вчителя. Для нас дуже важлива педагогічна свобода вчителя. І, наприклад, новий держстандарт початкової освіти описує результати навчання, а те, яким чином вчитель дійде до них – залежить від нього”– зазначила Гриневич.

Вона додала, що до такої автономії потрібно бути готовими. МОН надасть вчителям модельну навчальну програму, проте вони повинні вміти створювати свої.

Нагадаємо, у жовтні 2016 року Верховна Рада ухвалила законопроект №3491-д у першому читанні. Після тривалого допрацювання Комітет з питань освіти та науки рекомендував законопроект до ухвалення парламентом.

13 липня 2017 року його було внесено до порядку денного, проте ВР не встигла його розглянути. Тому голосування перенесли на осінь.

Також Лілія Гриневич та прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляли, що новий закон “Про освіту” мають ухвалити у вересні. Окрім того, спікер ВР Андрій Парубій пообіцяв запропонувати нардепам розпочати у вересні роботу із реформи освіти.

Фото: автор – palinchak, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення