Напишіть нам

Всі теми

Як робити проекти разом зі школами з ЄС

Зробити проект спільно з учнями з іншої країни? Виявляється, це можливо. Кожна школа може долучитися до eTwinning – програми, що реалізується  ЄС в Україні. Вона дозволяє реалізовувати проекти спільно з європейськими школами. Розповідаємо, як українські школи можуть долучитися і як відбувається робота над проектами.

Як усе відбувається

Школи з країн Східного партнерства (до якого належить Україна) можуть долучатись до програми через спеціальний портал eTwinning Plus, на якому і відбувається спілкування між учнями та вчителями, планування і реалізація проектів.

Зареєструвавшись і вперше потрапивши на платформу, команда учнів разом з учителем може доєднатися до одного з уже наявних проектів. Також можна створити свій, але для цього потрібно мати партнера (тобто іншу школу), зацікавленого стати співзасновником проекту.

Загалом до проекту долучені 42 країн (члени ЄС, кандидати на вступ або члени Європейської асоціації вільної торгівлі) і майже 190 тисяч шкіл. За словами представників Партнерського агентства з підтримки програми в Україні, серед українських до програми долучені понад 800 шкіл.

Навіщо eTwinning потрібен учням

1. Проектне навчання – це цікаво, тому завдяки ньому підвищується мотивація до навчання. Про це, зокрема, пише співавторка одного з проектів інтегрованого курсу “Природничі науки” для старшої школи Інна Доміна.

2. Проектне навчання сприяє кращому опануванню знань і навичок, адже учні вчаться на практиці, одразу використовуючи теоретичні знання.

3. Під час участі в eTwinning учні мають можливість познайомитися з культурами інших країн, розширити коло спілкування і світогляд.

4. Це також чудова мовна практика, адже учні таким чином можуть вчитись усно і письмово спілкуватись іноземною мовою. Окрім англійської, можна використовувати такі мови: німецьку, французьку, російську, болгарську, польську, литовську, латвійську, естонську, португальську, грецьку, іспанську, італійську, турецьку, мальтійську, чеську, румунську, угорську, данську, нідерландську, норвезьку, шведську, хорватську, фінську, словенську та словацьку.

5. Учні отримують досвід роботи в команді і праці задля спільної мети. Беручи участь у цій програмі, вони можуть розвинути комунікативні навички і навчитись співпрацювати. Те, що це міжнародні команди – додатковий плюс, адже чимало провідних компаній працюють саме за таким принципом – переписуючись, розмовляючи по скайпу і маючи спільні документи у хмарі.

Що програма дає вчителям

1. Це можливість налагодити контакти з вчителями з інших країн: з перших вуст дізнатись, як вони діють в різноманітних навчальних ситуаціях, за якими підходами і методиками працюють. Також це можливість поспостерігати за ними в роботі – реaлізовуючи спільно проект.

2. Можливість проявити свою креативність і самореалізуватись. Якщо вам не вистачає простору для творчості, то eTwinning може ним стати. Окрім того, реалізація спільного з учнями проекту – це можливість налагодити тісніший зв’язок з учнями, сприяння мотивації до навчання і, як результат – професійна реалізація вчителя. “Навчати і навчатись – не лише потрібно, але й цікаво”, – зазначено на сайті eTwinning.

3. Додатковим стимулом для вчителя є те, що найактивніші єтвіннери можуть взяти участь у міжнародних тренінгах і семінарах, а також отримати національні та європейські нагороди.

4. Для шкіл загалом це можливість налагодити співпрацю з іноземними школами і подумати над спільною діяльністю і поза програмою. Наприклад, це можуть бути навчальні поїздки учнів.

Фото: автор – alebloshka, Depositphotos

Що має бути в школі для участі в програмі

Насамперед, для участі в програмі школа мусить мати комп’ютерний клас і підключення до інтернету. Це дозволить учням системно працювати над проектом. Це ключове, адже інакше учні не матимуть технічної можливості виходити на зв’язок з іноземними командами.

Друге. Учитель-учасник програми має володіти навичками користування комп’ютером та іншими інформаційними технологіями. Окрім того, потрібно знати іноземну мову. Якщо від школи залучені кілька вчителів, то хоча б один з них має знати мову.

Третє. Готовність вчителя/-ів приділити час участі в програмі. Проте організатори зазнчають, що участь у програмі має сенс, якщо вона довзовляє максимально інтегрувати проектну роботу в процес навчання. Важливо пам’ятати, що протягом 1–3 місяців з моменту долучення до програми вчителю потрібно взяти участь у проекті.

Як зареєструватись

Крок 1. Заповніть форму за цим посиланням.

Крок 2. Після цього працівники партнерсткого агентства з підтримки програми в Україні надішлють вам форму для реєстрації. Її має заповнити кожен учитель, який планує долучитись до програми. На цьому етапі їх може бути не більше двох.

Крок 3. Заповнені реєстраційні форми потрібно надіслати на helpdesk@etwinning.com.ua.

Крок 4. Дочекайтесь повідомлення про успішну реєстрацію. Разом з ним ви отримаєте рекомендації щодо роботи з порталом.

Партнерське агентство організовує навчання: eTwinning Plus Practical Session (щодо вивчення базових та оновлених інструментів порталу; особливості реєстрації та проектної діяльності; корисні воркшопи, командні практикуми та ігри; спілкування з амбасадорами й учасниками міжнародних семінарів; нетворкінг та обмін досвідом; огляд найкращих проектів і нагородження) і Learning Event (присвячені корисним темам та інструментам для роботи в програмі).

Уже під час реалізації міжнародних проектів ви зможете долучити інших учителів, реєструючи їх для участі кожного конкретного проекту, в якому бере або візьме участь ваша школа.

“Нова українська школа”

Матеріали за темою

Обговорення