Напишіть нам

Всі теми

29 Січня 2018

За новим законом директор має “вийти у вікно”, бо в нього забагато обов’язків – освітня експертка

На думку аналітикині центру CEDOS Ірини Когут, у новому освітньому законі на директорів надто багато покладено, тому їхні обов’язки потрібно розподілити у законі “Про загальну середню освіту”.

Про це вона сказала на відкритій дискусії “Іспит директора школи: про фінансову звітність навчальних закладів”.

За словами Когут, зараз є питання, які потрібно прописати у законі “Про загальну середню освіту”, але на них немає відповіді. Тому, вважає вона, потрібно зібрати усіх стейкхолдерів освітнього процесу – вчителів, директорів, батьків, управлінців – та вирішити їх. Одним з таких моментів є обов’язки директора школи.

Чи директор все-таки повинен бути фінансистом? Чи управлінцем? Чи він повинен бути освітнім лідером? Чи він повинен писати план розвитку школи, створювати систему забезпечення якості, яку теж вимагає закон, і за це відповідати? Чи він повинен разом з педрадою затверджувати план професійного розвитку вчителів?

Ну, чесно кажучи, за цим законом (законом “Про освіту” – ред.) директор просто має вийти у вікно, тому що на нього дуже багато покладено. Тому ми повинні вирішити, як розподілити цю відповідальність. Бо добре, коли в школі є тисяча дітей, і там є трохи більша ставка на директора, трохи більше грошей та більше заступників, на яких можна перекласти частину відповідальності. А якщо в школі 300 дітей?“, – зазначила Когут.

Нагадаємо, у Міністерстві освіти і науки сподіваються навесні внести на розгляд Верховної Ради закон “Про загальну середню освіту”.

Також усіх директорів шкіл, які працюють на безстрокових трудових угодах, планують перевести на строкові угоди з терміном – 6 років.

“Нова українська школа”

Фото: автор – marcinmaslowski, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення