Напишіть нам

Всі теми

7 Жовтня 2017

Уряд заклав кошти для підвищення кваліфікації вчителів національних меншин – Гриневич

Уряд заклав кошти на підвищення кваліфікації вчителів зі шкіл національних меншин.

Про це розповіла міністерка освіти Лілія Гриневич на зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом, передає прес-служба Міносвіти.

Гриневич акцентувала на важливості підвищення кваліфікації вчителів зі шкіл національних меншин та вироблення правильного підходу для вивчення української у таких навчальних закладах.

“Ми вже заклали гроші для підвищення кваліфікації вчителів та розробили глосарії для двомовного навчання. У нас вже є експериментальні школи, в яких впроваджуються підходи, представлені в Статті 7 та мною зараз. І наші дані свідчать, що оволодіння державною росте разом із кількістю предметів, що викладаються цією мовою. Ми налаштовані захищати право дітей, що належать до національних меншин, на вільне володіння як державною мовою, так і рідною”, – зазначила міністерка.

Генсек наголосив, що мовне питання є дуже чутливим для Євросоюзу.

“Потрібно розуміти, що питання мови та прав меншин – це потенційно конфліктні питання, які впливають на стабільність Європи. Таким чином, якщо ми не турбуємося про права меншин на користування їхньою мовою – це завжди конфлікт. І тому ми мусимо відкрито розглянути по суті зміст цього закону. Важливо, щоб діти з національних меншин не були повністю позбавлені права навчатися власною мовою, потрібно обговорювати пропорції, в яких це здійснюватиметься”, – пояснив Ягланд.

Також Гриневич розповіла, що зараз міністерство готує закон “Про загальну середню освіту”.

“У ньому будуть уточнені відповідні положення. Їх ми теж готові обговорювати з нашими національними меншинами. Також ми будемо раді отримати консультації з цього питання з вашого боку”, – звернулась вона до генерального секретаря.

Окрім того, міністерка на прохання Ягланда уточнила ставлення України до реакції угорців на мовну статтю освітнього закону. Вона висловила стурбованість тим, що угорська сторона є джерелом багатьох міфів про закон.

“Наприклад, вони озвучили інформацію, що ми закриємо всі школи національних меншин. Це неправда. Жодну з цих шкіл не буде закрито. Потім з’явилася інформація про закриття факультетів державних університетів, які працюють зараз за чинним законом “Про вищу освіту”. Насправді для них законом “Про освіту” в частині мови нічого не змінюється. Ще один міф – про звільнення вчителів. Очевидно, що це також не відповідає дійсності”, – зазначила Гриневич.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів. 28 вересня закон набув чинності.

Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії.

За словами заступника міністра освіти Павла Хобзея, у початковій школі один клас може навчатись українською, інший – мовою національної меншини, при цьому для вивчення української потрібно враховувати особливості рідної мови певної національної меншини.

Фото: автор – rawpixel.com, Unsplash


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення