Напишіть нам

Всі теми

30 Березня 2018

Україна підпише Декларацію про забезпечення прав болгарської національної меншини

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич 26 квітня відвідає столицю Болгарії, щоб підписати Декларацію про забезпечення прав болгарської національної меншини.

Про візит Гриневич домовилась на зустрічі з послом Болгарії Красимиром Неделчевим Мінчевим, повідомили на сайті МОН.

Ми вже давно плануємо підписання цієї декларації, і я рада що це станеться найближчим часом. Хочу також вам розповісти, що в межах нашої роботи над імплементацією рекомендацій Венеційської комісії щодо мовної статті закону “Про освіту” ми провели низку консультацій з усіма меншинами, – зазначила Гриневич.

Посол Мінчев сказав, що, на його думку, оприлюднений МОН план дій зберігає можливості для розвитку болгарської меншини в Україні. Також він підкреслив, що планує проводити консультації з представниками меншини щодо їхніх потреб.

Нагадаємо, 14 лютого Кабмін схвалив законопроект, який має збільшити перехідний період впровадження мовної статті закону “Про освіту” до 2023 року.

Також МОН розробило Дорожню карту імплементації статті 7 закону “Про освіту”.

11 грудня 2017 року Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо статті 7 закону “Про освіту”. Ми опублікували повний текст висновків “Венеціанки” англійською мовою та переклад її заключної частини.

Міністерство освіти і науки виклало свою позицію стосовно цих висновків. Там, зокрема, наголошується, що МОН готове прийняти рекомендацію Комісії щодо подовження перехідного періоду впровадження мовної статті.

Також МОН показало три моделі впровадження мовної статті та заявило, що готове звільнити від мовних вимог приватні школи, враховуючи висновки Венеціанської комісії.

Лідери угорської громади відмовились від консультацій щодо мови викладання в школах.

Фото: автор – Mohammad Danish, pexels.com


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення