Напишіть нам

Всі теми

17 Жовтня 2017

Посол ЄС про мовну статтю: Ми готові донести позицію України до Брюсселя

Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі запевнив, що розуміє позицію України щодо впровадження мовної статті освітнього закону та готовий донести цю позицію до Європейської Комісії та Європарламенту.

Про це він заявив під час зустрічі з міністеркою освіти і науки Лілією Гриневич, передає прес-служба МОН.

“Наша позиція, що в дошкіллі та початковій школі навчання здійснюється рідною мовою, з 5 класу починає поступово збільшуватися відсоток предметів, що вивчаються українською, а в старшій школі цей відсоток має зрости до 60% предметів, які вивчаються державною мовою сказала міністерка.

Гриневич також зазначила, що сподівається на позитивний висновок Венеціанської комісії, оскільки закон повністю відповідає міжнародним зобов’язанням України.

Ми розуміємо вашу аргументацію і готові донести цю позицію до Брюсселя“,  запевнив Мінгареллі.

Він також підкреслив, що дуже прикро, що ситуація дійшла до рівня такого скандалу, адже загальна дискусія ведеться навколо питання, яке не стосується реально важливих проблем України сьогодні.

Нагадаємо, під час голосування за закон “Про освіту” депутати Верховної Ради посперечалися щодо мовної статті. У результаті обговорення в кулуарах ВР було складено нову редакцію цієї статті та ухвалено її з голосу. Повний текст мовної статті є тут.

28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А 12 жовтня ПАРЄ провела термінові дебати щодо мовної статті нового закону “Про освіту” та ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

У МОН зазначили, що ця резолюція має рекомендаційний характер, та повідомили, що висновок Венеціанської комісії з’явиться не раніше кінця 2017 року.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах.

Фото: прес-служба МОН


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення