Напишіть нам

Всі теми

17 Листопада 2017

На Закарпатті створять спільні табори для україномовних та дітей з національних меншин

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич домовилась з губернатором Закарпаття Геннадієм Москалем створити в регіоні літні табори для україномовних дітей та дітей з національних меншин.

Про це міністр повідомила в своєму Facebook.

Провела вже три зустрічі щодо мовної статті. День почався із зустрічі з губернатором Москалем  було гаряче, але домовилися, що організовуватимемо спільні дитячі літні табори, де будуть як і діти, в яких материнська мова українська, так і школярі, в яких материнська мова  мова національної меншини“,  зазначила Гриневич.

Також, як зазначила керівниця МОН, місцева влада висловила готовність прийняти вчителів української з інших регіонів на роботу в школах національних громад.

Нагадаємо, що 6 листопада Лілія Гриневич виступила перед послами країн-членів НАТО, зазначивши, що Україна готова врахувати рекомендації Венеціанської комісії щодо нового освітнього закону, якщо вони не шкодитимуть вивченню української мови.

28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А 12 жовтня ПАРЄ ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

У МОН зазначили, що ця резолюція має рекомендаційний характер, та повідомили, що висновок Венеціанської комісії оприлюднять приблизно 10 грудня. Після цього Україна домовилась з Польщею та Болгарією щодо імплементації мовної статті.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах. Міносвіти планує поступово збільшувати відсоток викладання українською в школах національних меншин так, щоб у старших класах 60% предметів викладали державною мовою.

Окрім того, у МОН розповіли про різні моделі впровадження мовної статті для різних національних меншин.

Повний текст статті є тут.

Фото: автор – Daiga Ellaby, Unsplash


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення