Напишіть нам

Всі теми

8 Вересня 2017

Хобзей пояснив, як буде діяти мовна стаття закону “Про освіту”

В Україні 10% учнів навчаються мовою національних меншин. До прийняття нового закону “Про освіту” на всіх трьох ступенях школи меншин навчання здійснювалось мовою цих національних меншин.

“Тобто в цих школах вивчення державної української мови йде лише на уроках української мови та літератури”, - пояснив в ефірі “Громадського радіо” заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Відтак лише 40% громадян України, особливо з Берегівського і Виноградівського районів, де вчаться угорською мовою, можуть скласти ЗНО з української мови. А це означає, що вони не можуть вступити до ВНЗ, потрапити на державну службу.

“Тому парламент прийняв рішення, що з 2020 року право навчатися мовою меншини будуть мати лише в дошкільних закладах і в початкових школах. В основній школі з 5 по 9 клас та старшій профільній з 10 по 11 (а в майбутньому по 12-й) навчання загальноосвітнім предметам буде здійснюватися українською мовою, але паралельно буде вивчення мови, літератури, історії національної меншини мовою національної меншини”, — пояснив Павло Хобзей.

Він також додав, що закон передбачає перехідний період до 2020 року.

“У Прикінцевих положеннях зазначено, що під час цього періоду особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року подовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які діють до набрання чинності цим законом з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою”, — додав заступник міністра.

Це означає, що діти, які зараз навчаються в 7 чи 10 класі, продовжуватимуть навчатися мовою своєї національної меншини і цей навчальний рік проведуть, як заплановано.

“А в наступному році з 1 вересня в школах від 5 по 9 і в 10-11 класах ми спільно з органами управління освіти будемо визначати, які предмети будуть викладатися українською мовою, а які залишаться викладатися мовою національної меншини”, — додав Павло Хобзей.

З 2020 року з 5 до 11 класу всі вивчатимуть загальноосвітні предмети українською мовою, а мовою національних меншин — мову і літературу меншини.

Хобзей також зауважив, що ця норма закону відповідає і Конституції, і Європейській хартії регіональних мов і мов меншин.

Він також пояснив, що зараз близько 10% учнів навчаються іншими мовами, 90% навчаються українською мовою.

З інших мов більшість навчаються російською мовою, шкіл з навчанням угорскою мовою є біля 176, трошки більше шкіл з румунською мовою, але їх теж менше 200. Є ще 5 шкіл з польською мовою, кілька шкіл молдавською, одна словацькою в Ужгороді, та відкривається школа з кримськотатарською мовою.

Раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич пояснювала, що Стаття 7 нового закону “Про освіту” щодо мови навчання потрібна для того, щоб розширити вживання української мови в школах національних менши.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.

“Нова Українська Школа”

Фото: zbruc.eu


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення