Напишіть нам

Всі теми

20 Жовтня 2017

Україна домовилась про нову зустріч з угорцями щодо впровадження мовної статті

Найближчим часом Україна має зустрітись з угорською стороною, щоб обговорити моделі впровадження мовної статті закону “Про освіту”.

Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич в ефірі “Прямого”.

Ми домовилися про швидку наступну зустріч, як наступний крок, де вже буде більше роботи фахівців. Там ми будемо обговорювати, власне, модель імплементації“,  зазначила вона.

Також Гриневич розповіла, що вже зустрічалася з угорською громадою в Україні щодо цього питання.

“Є групи з різними поглядами. Є дуже консервативні погляди, які кажуть, що не можуть діти з материнською угорською мовою вчити інші предмети, навіть в старших класах, українською мовою. Ми наполягаємо, що це можливо. Більше того, вони зможуть і чудово володіти угорською мовою, частину вивчаючи нею, і дуже добре володіти державною мовою, вивчаючи іншу частину предметів нею сказала міністр.

Раніше міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балог на зустрічі з Лілією Гриневич запевнив, що розуміє позицію України стосовно впровадження мовної статті закону “Про освіту”, зокрема те, що всі українські громадяни повинні володіти державною мовою.

Нагадаємо, 28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А 12 жовтня ПАРЄ провела термінові дебати щодо мовної статті нового закону “Про освіту” та ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

У МОН зазначили, що ця резолюція має рекомендаційний характер, та повідомили, що висновок Венеціанської комісії з’явиться не раніше кінця 2017 року.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах.

Повний текст мовної статті є тут.

Фото: прес-служба МОН


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення