Напишіть нам

Всі теми

19 Жовтня 2017

Угорський міністр: Ми розуміємо, що всі громадяни України мають знати державну мову

Угорська сторона запевнила, що розуміє позицію України стосовно впровадження мовної статті закону “Про освіту”, зокрема те, що всі українські громадяни повинні володіти державною мовою.

Про це сказав міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балог на зустрічі з міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, передає прес-служба МОН.

“Я радий конструктивному діалогу, що відбувся між нами. Я також хотів би, щоб широкий загал України розумів, що ми хочемо лише показати позицію угорців в Україні. Для Будапешта добрим є те, що добре для угорської громади в Україні. Також хочу підкреслити: ми розуміємо позицію України, що всі громадяни повинні володіти державною мовою, – зазначив Балог.

На зустрічі українська сторона домовилась, що напрацьовуватиме спільно з Угорщиною документи щодо впровадження мовної статті закону.

“Стаття 7 закону є дуже загальною. Спосіб імплементації буде описаний у інших нормативно-правових актах. Імплементація має враховувати специфіку меншин, зокрема тих, що не належать до слов’янських мов”, – сказала Гриневич.

Балог також зазначив, що Угорщина погоджується в педагогічному аспекті імплементації освітнього закону.

“У нас є питання юридичного характеру, щодо якого ми хочемо отримати експертну оцінку від наших партнерів. Але ми сподіваємося на подальшу продуктивну співпрацю”, – додав угорський міністр.

Нагадаємо, 28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А 12 жовтня ПАРЄ провела термінові дебати щодо мовної статті нового закону “Про освіту” та ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

У МОН зазначили, що ця резолюція має рекомендаційний характер, та повідомили, що висновок Венеціанської комісії з’явиться не раніше кінця 2017 року.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах.

Повний текст мовної статті є тут.

Фото: прес-служба МОН


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення