Напишіть нам

Всі теми

Зміни в громаді: що може зробити вчитель

Інноваційність – одна з ключових компетентностей НУШ. Вона передбачає відкритість до нових ідей та ініціювання змін у класі, школі чи громаді.

Навчити цієї компетентності можна, насамперед, своїм прикладом. Проєкт “Дружня школа” розповідає про те, як вчительки вносять зміни в життя громади.

ФІТНЕС-СТУДІЯ У ШКОЛІ

Учителька початкових класів Лариса Цаль із села Хмелівка (Тернопільська область) вирішила зробити у школі фітнес-студію. На обладнання пані Ларисі вдалося зібрати 29 тисяч гривень на платформі GoFoundEd.

“Найголовніше, що займатися аеробікою вирішили [не тільки діти], а й наші мами. Для них це своєрідний релакс після сільської одноманітності, можливість відпочити, а для вчителів – один із шляхів налагодження партнерських стосунків. Вечорами у студію будемо запрошувати молодь села, щоб популяризувати здоровий спосіб життя”, – йдеться в описі проєкту.

ВЕЧІРНЄ КОЛО ДЛЯ БАТЬКІВ

Учителька початкових класів Оксана Гавронська із села Жовтанці (Львівська область) замість звичайних батьківських зборів проводить чаювання та ігри. Вона запровадила “вечірнє коло” для батьків, де вони роблять ті ж вправи, що і їхні діти під час ранкового кола: вітаються різними способами, а якось робили одне одному масаж цеглинками Lego.

Також пані Оксана влаштовує спільні перегляди фільмів. “Завдяки такому формату в мене з 24-х батьків на зборах завжди не менше 20-ти. Це для них нагода побачитися (бо поза тим у них немає часу), стати дружніми і поділитися тим, як вони спілкуються зі своїми дітьми”, – каже вчителька.

ІНКЛЮЗИВНИЙ ПРОСТІР “ВІДКРИТИЙ КЛАС”

У Броварах Вікторія Шевчук, мама дитини з ООП і асистентка вчителя в школі №3, а також вчителька Валентини Гель та голова батьківського комітету Олена Лахно задумали створити у шкільному дворику дерев’яний павільйон, облаштований пандусами. У ньому розташуються сцена, лави, столи, дошка, технічні засоби навчання, локації для розвитку творчих здібностей, спеціальні гойдалки для дітей з інвалідністю, інклю­зивне спортивне спорядження.

Простір буде відкритий для всіх дітей міста.

Ідея зібрала 61 тисячу гривень на платформі GoFoundEd. Після цього команда перемогла на конкурсі проєктів громадського бюджету. Місцева будівельна фірма долучилась і безкоштовно виготовила проєкт відкритого класу.

Надія Швадчак, “Нова українська школа”

Титульне фото: проєкт “Школа 3.0″, школа в селі Жовтанці (Львівска область), автор – М&М Photography

Цей матеріал був створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення