Напишіть нам

Всі теми

Як вивчають англійську мову у фінських школах

У фінських школах учні вивчають щонайменше дві іноземні мови – англійська і шведська обов’язкові. Починають з 3 класу. За два роки у Фінляндії стартує програма раннього вивчення іноземних мов – уже з 1 класу. Кілька років поспіль Фінляндія в міжнародних рейтингах володіння англійською мовою посідає топові місця.

Журналістка “Нової української школи” поцікавилася у фінських викладачів англійської мови, як готують педагогів, чому фінські випускники шкіл можуть вільно розмовляти англійською без послуг репетиторів і затратних мовних курсів за кордоном.

ЯК ГОТУЮТЬ У ФІНЛЯНДІЇ ВЧИТЕЛІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

Мартті Мері, викладає англійську мову в школі (Viikki Teacher Training School of the University of Helsinki). Це шкільна спільнота, де навчаються діти від дошкільного віку до студентів університетів, які здобувають вищу педагогічну освіту. У межах факультету педагогічних наук Університету Гельсінкі тут пропонують базове навчання для майбутніх вчителів та безперервне навчання для професійних викладачів.

Мартті розповідає: студенти, як правило, навчаються чотири роки на кафедрі англійської мови в університеті і потім один рік мають пройти педагогічну підготовку. Вона включає в себе вивчення новітніх педагогічних досліджень, психології і проходження двох практик.

“У нашій школі студенти є завжди. Вони проходять педагогічну практику восени впродовж двох місяців і навесні впродовж трьох місяців. Майбутні викладачі англійської мають провести визначену кількість уроків. Також вони відвідують уроки колег, беруть участь у семінарах”.

Як вивчають англійську мову у фінських школах

Фото: автор – undrey, Depositphotos

До фінських шкіл після університетів приходять вмотивовані вчителі, які мають високу кваліфікацію в письмовій і усній англійській мові, каже Мартті. Університети, де навчаються майбутні педагоги, пропонують інтенсивні програми підготовки. Конкурс на вступ до них дуже високий.

В Асоціації викладачів англійської мови Фінляндії відповіли, що всі викладачі англійської молодшої школи (1-6 класи) мають магістерську освіту, але необов’язково з іноземної мови. А от вчителі, які викладають англійську в 7-9-х класах, отримують диплом магістра саме з англійської мови.

Таня Пакален, вчителька англійської мови однієї з гельсінських шкіл додає, що всі вчителі у Фінляндії мають високу кваліфікацію, оскільки ця професія дуже затребувана. А до практики студенти ставляться відповідально – старанно готуються до уроків, переймають досвід старших колег. Досвідчені вчителі допомагають, підказують, підтримують.

ВИКЛАДАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ У ШКОЛАХ

Зараз англійську мову в фінських школах вивчають з 3 класу. Як правило, це два уроки на тиждень до 7 класу. У старшій школі – зазвичай уже три академічні години на тиждень. А вже за два роки іноземну мову у Фінляндії почнуть вивчати з 1 класу.

Таня Пакален каже, що діти молодшої школи активно залучені до ігрових методів навчання. Підручники – яскраві і мотиваційні, у них є різні формати завдань, заохочення до усного мовлення. “Граматика, лексика – усе це зазвичай є на уроках. Але особливо ми наголошуємо на розмовній практиці, і діти це цінують”.

Мартті Мері додає: “Зазвичай ми практикуємо багато говоріння. У нас поширене комунікативне навчання. Звісно, використовуємо підручники і робочі зошити, читаємо, слухаємо, пишемо, застосовуємо комп’ютери. Час від часу діти складають тести – як письмові, так і усні. Регулярно школярі працюють над спільними або індивідуальними проектами. Дуже багато роботи в парах”.

Фінських шклярів заохочують розмовляти один з одним не лише у стінах школи. На уроці вчитель розмовляє виключно англійською, і учні поволі звикають самі розмовляти іноземною мовою.

Регулярно і інтенсивно на уроках англійської мови учні працюють над вимовою і артикуляцією. “Часто ми чуємо від американців, що в наших учнів майже не чути акценту, коли вони розмовляють англійською мовою”, – каже Мартті Мері.

В Асоціації викладачів англійської мови у Фінляндії повідомили, що на кожному уроці англійської мови виділяють час для говоріння. Часто практикують домашні завдання, коли треба підготувати усну промову. “Важливо підтримувати учнів і переконувати не боятися помилятись”.

СЕКРЕТ ВИСОКОГО РІВНЯ ЗНАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ

Ще одна важлива деталь, на яку варто зважати, говорячи про високий рівень знання англійської у Фінляндії, – її поширеність і популярність у фінській культурі. Мартті Мері каже, що у вивченні англійської мови допомагають книги, інтернет і загалом оточення. На фінському телебаченні дуже багато англомовних програм і фільмів.

“Коли фоном діти постійно чують англійську мову, то в них поволі формуються правильна вимова”.

Як вивчають англійську мову у фінських школах

Фото: автор – ArturVerkhovetskiy, Depositphotos

В Асоціації викладачів англійської мови кажуть, що у фінів дуже позитивний підхід до англійської мови. Майже всі люди вивчають англійську з раннього дитинства – слухають пісні, дивляться англомовні ТВ-шоу. Допомагає в опануванні англійської і спілкування в соціальних мережах, чатах, онлайн-майданчики, на яких діти неформально спілкуються з однолітками з різних країн.

“Вони грають в онлайн-ігри (обговорюють і змінюють стратегію, проходять квести), дивляться відео на YouTube, фільми і серіали англійською (на телебаченні всі англомовні фільми і програми транслюють з фінськими субтитрами), реаліті-шоу, слухають відео-блоги, стежать за своїми ідолами-блогерами у всіх соцмережах”.

Одна спільна риса всіх фінських школярів, які вільно спілкуються англійською мовою, – те, що вони веселяться (are having fun), коли вивчають іноземну. Для них спілкування стає пріоритетом, і вони це роблять з радістю, ніби жартома. Вони не намагаються стати перфектними комунікаторами, а просто взаємодіють і роблять те, що для них природно.

Титульне фото: автор – pressmaster, Depositphotos

Ольга Головіна, “Нова українська школа”

Матеріали за темою

Обговорення