Напишіть нам

Всі теми

Як використовувати YouTube у дистанційному навчанні

Чи YouTube може бути помічний у дистанційному навчанні і як учителю використовувати свій канал? Про це під час трансляції на сторінці “Нової української школи” розповіла Алла Мовчан, сертифікована YouTube-експертка з продюсування YouTube-каналів, менторка, міжнародна тренерка, менеджерка з ризиків, продюсерка.

Публікуємо конспект трансляції.

Погляньте, як українські вчителі використовують свій YouTube-канал для дистанційного навчання: канал вчителька середньої школи №44 м.Кам’янське Дніпропетровської області Ольги Букрєєвої, канал вчителька 3 класу Львівської школи №27 Наталії Яйко, канал вчителька англійської мови школи №5 у Сумах Вікторії Ломаки.

ЩО ПОТРІБНО, ЩОБ СТВОРИТИ YOUTUBE-КАНАЛ

Потрібно створити пошту на Gmail. Усі, хто мають пошту на Gmail, автоматично мають YouTube-канал.

Щоб увійти у свій канал, у пошті натисніть на іконку з дев’ятьма крапками поряд зі своїм іменем (правий верхній кут). Серед запропонованих додатків оберіть YouTube.

У відкритому вікні YouTube натисніть на іконку зі своїм іменем і оберіть “Ваш канал”.

ЯК ЗАВАНТАЖИТИ ВІДЕО НА YOUTUBE

Навіщо

Коли ви записуєте відео, пам’ять на комп’ютері швидко закінчується. Google-диск теж має лише 15 ГБ безкоштовної пам’яті. У YouTube є безкінечний обсяг пам’яті для відео.

Є два варіанти, як викласти відео: уже готове і пряма трансляція.

 Завантаження відео:

1. У правому верхньому куті натисніть “Створити” (значок камери з плюсом).

2. Оберіть “Завантажити відео”.

3. У відкритому вікні натисніть “Завантажити файл” і виберіть потрібний на своєму комп’ютері.

4. Покроково заповніть поля у вікні завантаження відео:

  • Назва – має відображати, про що відео, для якого класу (наприклад, “Математика, 5 клас, урок 34″).
  • В описі детально опишіть, з чого складається урок. Також там можна написати домашнє завдання чи додати будь-яке посилання. Якщо відео довге, додайте в опис структуру відео з таймкодами у форматі “година:хвилина:секунда” (вони автоматично стануть активними посиланнями і після натискання перемотуватимуть відео).

  • Завантажте зображення, яке відображатиметься як обкладинка відео. Його можна зробити, наприклад, в онлайн-програмі Canva, яка містить десятки безкоштовних варіантів дизайнів (на обкладинці можна написати ту ж інформацію, що й у назві відео).
  • Якщо ви плануєте завантажити кілька відео, можна створювати плейлисти. Наприклад, зібрати всі відео з математики для 5 класу.
  • YouTube вимагає маркування, для якої вікової категорії призначено відео, адже для дітей є окремий додаток. Якщо ви позначите, що відео для дітей, то ймовірніше ваш канал одразу “потоплять”. Чому так? Переважно, діти дивляться мультфільми, блогерів і шоу. Вони не дивляться уроки. Якщо 10 дітей зайдуть на ваш урок математики і відразу вийдуть, це відео не буде надалі ранжуватись і для YouTube буде підозрілим. Хоч ви і створюєте контент для дітей, раджу маркувати його, наче він не призначений для них.
  • Додайте вікове маркування – чи можна це відео дивитися особам до 18-ти років (ставте, що можна).
  • У “Теги” можна прописати: “математика”, “додавання”, “множення” (через кому) – до десяти тегів, що відповідають тематиці уроку.
  • Ви можете вибрати для свого відео одразу українські субтитри, так воно буде ранжуватися краще.
  • Відзначте місце, де знято відео. Google має свій геопошук, тому відео може знайтись за місцем створення. Також для кращого пошуку важливо вказати дату створення.
  • У категорії обирайте освіту.
  • Чи дозволяти коментувати відео – ваша справа. Проте якщо дозволяєте – відео буде краще ранжуватися в пошуці.

5. Повз другий етап завантаження відео можемо пройти повз.

6. На третьому етапі виберіть налаштування приватності. Якщо ви хочете, щоб усі побачили ваш урок, то зробіть відео “Для всіх”. Якщо ні – то обирайте доступ за посиланням (“Не для всіх”).

7. Якщо поставите галочку біля прем’єри, то підписники будуть завчасно попереджені про появу відео, воно з’явиться на окремій сторінці для перегляду і під час цього глядачі зможуть спілкуватись у спеціальному чаті.

8. Останній крок – можна зберегти лінк на відео і додати його у розклад чи добірку навчальних матеріалів.

Пряма трансляція

У пряму трансляцію раджу виходити до учнів через Zoom і, якщо треба, додатково транслювати через YouTube. Чому так? У Zoom вийти в онлайн – дуже швидко. Лінк на конференцію є перманентним, не треба щораз створювати новий і відправляти учням.

Робити трансляцію в YouTube – дещо складніше. Адже не всі мають доступ до трансляцій. Трансляція з телефона можлива лише для тих, у кого понад 1000 підписників. Водночас, трансляція з комп’ютера доступна. Для цього потрібна додаткова програма – OBS Studio. Вона доволі складна, у ній треба розбиратись, тому для вчителів її поки не раджу. Але якщо ви просунутий користувач інтернетом, ви можете завантажити OBS.

Для трансляції потрібні ті самі дані: назва, опис, теги, місце. Найкраще – заповнюйте все по максимуму, якщо не знаєте, що робити.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Для запису і трансляцій:

1. Перевірити інтернет і мати запасний (наприклад, забезпечити можливість роздати з телефона).

2. В одязі і для тла не рекомендую використовувати те, що має перламутр. Також – занадто пістрявий одяг, горошок, смужку, клітинку, багатокольорові речі. Намагайтесь використовувати однотонні задній фон і одяг.

3. Базові речі, щоб вийти в онлайн:

  • підставка для комп’ютера або штатив для телефона;
  • навушники (гарнітура);
  • світло (наприклад, світлове кільце).

4. Якщо ви і раніше мали пошту Gmail, то були користувачами YouTube і щось дивилися. У кожної людини створено списки відтворення з відкритим доступом, в яких збережено те, що ви дивилися раніше. Позакривайте всі списки відтворення, перш ніж давати посилання на ваш канал. Адже ваші перегляди будуть видимими для ваших учнів. Для цього натисніть “Мій канал”, оберіть “Списки відтворення”, далі – “Переглянути весь перелік”. Тоді – закрийте непотрібний список відтворення.

Для користування YouTube:

1. Фільтруйте пошук. Ви, зокрема, можете обрати довжину відео, дату і місце завантаження, якість або цілеспрямовано шукати канал.

2. Робіть списки відтворень. Навіть не свої відео ви можете згрупувати у список відворення для зручного користування учнями – наприклад, якщо ви знайшли багато відео про математику для 5 класу.

“Нова українська школа”

Титульне фото: автор – AllaSerebrina, Depositphotos

Публікація підготовлена за підтримки Представництва “Фонду Фрідріха Науманна за Свободу” в Україні. Фонд Фрідріха Науманна за Свободу – фонд ліберальної політики, що сприяє зміцненню свободи та гідності людини в усіх сферах суспільства. Детальніше за посиланням.

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення