Напишіть нам

Всі теми

Як Британія повертатиметься до школи восени: головне з інструкції

У Британії опублікували інструкцію, як школам повертатися до звичного навчання, щоби зменшити ризики зараження коронавірусом. Це захисні заходи для дітей та всіх працівників школи. “Нова українська школа” публікує переказ головних тез про те, як працюватимуть британські школи восени.

НАЗАД ДО ШКОЛИ

Те, що діти не ходять до школи, – згубно впливає на когнітивний та академічний розвиток, особливо тих, хто перебуває в складних життєвих обставинах. Вплив може зачепити як поточний рівень знань, так і майбутню здатність дитини навчатися, тому дітей у Британії хочуть повернути до школи якомога швидше.

Крім того, там передбачають, що теперішні низькі академічні досягнення будуть мати довготривалий негативний економічний вплив – у вигляді менш кваліфікованої робочої сили.

Щодо ризиків від повернення до школи одне з досліджень припускає, що освітяни не є в зоні вищого ризику, аніж працівники інших професій. І немає доказів, що діти передають вірус більше, аніж дорослі.

Школи в Британії отримують інструкції для роботи під час пандемії коронавірусу, але водночас вони мають спланувати дистанційне навчання на випадок, якщо в певних місцях доведеться повторно закрити школи.

Ось, які рекомендації отримують школи:

  • Хворі мають залишатися вдома. Ті, в кого є симптоми коронавірусу, або в кого хтось з родичів має симптоми, не повинні відвідувати школу.
  • Усі мають дотримуватися правил гігієни рук та дихання. Гігієна дихання – це ‘catch it, bin it, kill it’, що означає – чхати треба в серветку, серветку викинути, а руки помити.
  • Більше і краще прибирати приміщення. Йдеться насамперед про поверхні, до яких часто торкаються. Мити варто звичайними мийними засобами.
  • Активно взаємодіяти зі службою охорони здоров’я (а саме із сервісом тестування на коронавірус).
  • Настільки, наскільки це можливо, зменшити контакти і збільшити відстань між людьми в школі, а також зменшити можливість забруднення.
  • За необхідності потрібно одягати засоби індивідуального захисту.

Як зменшити кількість контактів, залежить від обставин кожної школи, пишуть в інструкції. Можна, наприклад:

  • об’єднати дітей у групи;
  • уникати контакти між групами;
  • поставити парти так, щоб усі учні сиділи обличчям не одне до одного, а до дошки;
  • зберігати дистанцію між учителями та учнями, а також іншими працівниками шкіл, наскільки це можливо.

ЩО ТРЕБА ПЕРЕВІРИТИ ЧИ ЗРОБИТИ

  • Чи має школа достатньо умивальників чи санітайзерів, щоб учні й персонал могли мити руки регулярно?
  • Потрібно наглядати за використанням санітайзеру, щоби діти його помилково не випили. Молодшим школярам, а також дітям з ООП треба допомагати ретельно мити руки. Серветки можуть бути альтернативою.
  • Впровадження рутин і допомога мають сприяти молодшим школярам і дітям з ООП зрозуміти необхідність дотримуватися нових правил.
  • Школи мають переконатися, що мають достатньо серветок, а також смітників.
  • Закривати обличчя масками в школах не рекомендується, адже їх неправильне використання збільшує ризик захворіти. Можуть бути також негативні наслідки для комунікації та освітнього процесу.
  • Має бути розклад прибирання, який включає частіше прибирання класів / спільних просторів, які використовують різні групи.
  • Постійно міряти учням температуру не рекомендується, бо це ненадійний метод виявлення коронавірусу.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У КОГОСЬ У ШКОЛІ З’ЯВИЛИСЯ СИМПТОМИ КОРОНАВІРУСУ

  • Якщо будь-кому стає погано, починається кашель або підвищується температура, є зміни звичного сприйняття смаку і нюху – таку людину відпускають додому. Їй необхідно залишитися на семиденній самоізоляції і здати тест на коронавірус.
  • Якщо дитина чекає, поки її заберуть батьки, за можливості її треба перемістити до окремої кімнати. Ідеально, якщо там буде відкрите вікно. Якщо це неможливо зробити – дитину треба відвести на відстань хоча би за два метри від інших.
  • Якщо дитині з симптомами потрібно до вбиральні – після неї потрібно все ретельно продезинфікувати.
  • Засоби індивідуального захисту потрібно одягати тим дорослим, які супроводжують дитину й перебувають на відстані менше двох метрів.
  • Людина із симптомами коронавірусу не повинна відвідувати терапевта, аптеку чи лікарню.
  • Ті, хто допомагали дитині з виявленням симптомів, і учні, які були в близькому контакті з нею, не повинні самоізолюватися вдома, допоки в них не з’являться симптоми (якщо це станеться – потрібно зробити тест).
  • Після будь-якого контакту з хворим потрібно ретельно мити руки впродовж 20-ти секунд милом під проточною водою або використовувати санітайзер. Простір, у якому був учень із симптомами, треба вимити звичайними мийними засобами.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ДИСТАНЦІЮВАННЯ В ШКОЛІ

Мінімізувати контакти можна завдяки групуванню дітей у так звані бульбашки, а також через збереження соціальної дистанції. Обидва варіанти допоможуть, але баланс між ними може змінюватися залежно від:

  • здатності дітей зберігати дистанцію;
  • планування школи;
  • можливості підтримувати навчання груп окремо, дотримуючись навчального плану.

Більш ймовірно, що молодші школярі потребуватимуть поділу на групи, а старші дотримуватимуться дистанції.

ЯК МОЖНА ГРУПУВАТИ ДІТЕЙ

Постійні групи зменшують ризик передачі вірусу через обмеження кількості контактних осіб. Однак робота в малих групах обмежує звичну роботу школи і спричиняє освітні й логістичні проблеми.

1. У початковій школі й молодших класах середньої можна розділити клас на групи і працювати в окремих приміщеннях. Такий варіант рекомендується, якщо є можливість, бо якщо в когось із групи виявиться коронавірус, кількість дітей, яким потрібна буде самоізоляція, буде меншою.

2. Якщо ж це неможливо – можна організувати навчання в малих групах-бульбашках. Незалежно від того, скільки дітей в такій бульбашці – група повинна уникати контактів з іншими групами. А старших школярів треба заохочувати тримати дистанцію також всередині групи.

3. Школи, які мають можливість, повинні обмежити взаємодію дітей і менше розділяти простір з іншими групами / класами.

В ідеалі, дорослі повинні зберігати дистанцію два метри одне від одного і від дітей. Зрозуміло, що це не завжди можливо, особливо в роботі з молодшими школярами. Але якщо дорослі можуть робити, це буде перевагою.

4. Школи повинні уникати великих скупчень людей: зборів чи богослужінь із більш ніж однією групою.

5. Рух школою варто звести до мінімуму. Якщо дитина йде коридором чи грається на майданчику – ризик заразитися коронавірусом низький, але школи мають вжити заходів, щоби не було натовпів у коридорах та біля входу.

6. Використання вчительської має бути мінімальним.

РОБОТА З ОБЛАДНАННЯМ

Предмети, які діти часто використовують у навчанні (олівці та ручки), рекомендовано мати кожному свої і не обмінюватися. Спільні книжки та ігри можна використовувати у своїх бульбашках, але їх треба регулярно очищати. Ресурси, з якими працюють різні групи-бульбашки та класи (спортивне, наукове, мистецьке обладнання), потрібно мити частіше або залишати на 48 годин (або на 72, якщо це пластик) перед використанням наступною групою.

ВІДВІДУВАННЯ

  • Якщо дитина не може відвідувати школу через хворобу або перебуває на самоізоляції – школа має забезпечити їй доступ до дистанційної освіти.
  • Деякі учні чи їхні батьки можуть бути стурбовані поверненням до школи (бо вони або їхні близькі перебувають у зоні ризику щодо коронавірусу – наприклад, мають діабет чи зайву вагу). З такими сім’ями рекомендується обговорити їхні побоювання й запевнити, що школа робить усе необхідне, щоби зменшити ризик зараження в школі.

Фото: автор – billiondigital, Depositphotos

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ

Дистанційне навчання там, де це необхідно, має бути високоякісним і максимально наближеним до звичайного шкільного навчання: школи та інші навчальні заклади продовжують нарощувати свої можливості дистанційного навчання учнів там, де це необхідно.

Під час дистанційного навчання від шкіл очікують:

  • Розподіляти завдання так, щоб учні вдумливо й активно працювали над різними предметами щодня.
  • Викладати відповідно до плану та в чіткій послідовності навчальну програму, щоби знання та вміння формувалися поступово, з чітким розумінням, які знання і практичні навички будуть отримані в процесі навчання.
  • Забезпечення частого й чіткого пояснення нового матеріалу вчителем або за допомогою високоякісних ресурсів чи відео.
  • Оцінки, наскільки добре учні просуваються навчальним планом, можна робити за допомогою питань та інших завдань. Потрібно встановити чіткі вимоги до того, як часто вчителі будуть перевіряти роботи учнів.
  • Що вчителі пристосовуватимуть темп або складність того, що вони викладають, у відповідь на запит учнів. Коли необхідно – повторюватимуть матеріал або спрощуватимуть пояснення, щоб учні розуміли.
  • Планування програми, яка буде такою ж за обсягами, як та, яку проходять учні, навчаючись у школі. В ідеалі, вона має включати щоденний контакт з вчителем.

УРОКИ МУЗИКИ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ

Школи мають пам’ятати, що під час співання, крику чи гри на духових інструментах може бути додатковий ризик інфікування. Навіть якщо діти перебувають на відстані. Школи повинні вирішити, як зменшити цей ризик: наприклад ще збільшити дистанцію між дітьми, коли вони співають під час уроків музики, або обмежити розмір групи до не більше 15-ти людей. Садити дітей спина до спини або боком до боку й забезпечувати хороше провітрювання приміщення.

ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ У ШКОЛІ

Школи можуть вирішувати, як проводити уроки фізкультури, але мають дотримуватися заходів безпеки. Діти мають бути в постійних групах, спортивне обладнання треба ретельно мити між користуванням різними групами. Варто уникати контактних видів спорту.

За можливості, займатися спортом краще у дворі, в іншому випадку – у просторому приміщенні, максимально збільшуючи дистанцію між дітьми і приділяючи багато уваги прибиранню й гігієні.

ПОРАДИ ВЧИТЕЛЯМ ДЛЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

  • Виділити час на опрацювання матеріалу, який довелося пропустити через карантин. Наприклад, шокли можуть зробити акцент на читанні, щоби заповнити прогалини в основних знаннях.
  • Старатися повернутися до нормального темпу з усіх предметів до літа 2021 року. На початку навчального року можуть бути потрібні деякі зміни в навчальному плані. Зусилля треба спрямувати на заповнення прогалин у знаннях.
  • Щоби знати, над чим працювати, можна провести формувальне оцінювання (квіз, спостереження за учнями в класі, розмови для оцінки розуміння, ретельний контроль роботи учнів).
  • Розвивати дистанційну освіту так, щоби вона була інтегрована в розклад деяких учнів поряд із навчанням у класі або на випадок карантину.

МОНІТОРИНГ

  • Школи повинні ділитися їхніми оцінками щодо ризиків коронавірусної хвороби з їхніми працівниками. За можливості, школи мають публікувати таку інформацію на сайті, щоби забезпечити прозорість доступу для батьків та учнів.
  • Потрібно знати, наскільки ефективні превентивні захисні міри. Якщо десь є недоліки – їх треба поправити.

Надія Швадчак, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – Lopolo, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення