Напишіть нам

Всі теми

Волонтерство як інструмент навчання

Час, коли навчання у школі асоціювалось лише із завченнням матеріалу, нудними підручниками та суворими вчительками давно минув. Кінетичний пісок замість прописів, гра на свіжому повітрі замість віршика напам’ять, робота на планшеті замість рахувати вголос. Покоління, для якого дисковий телефон – артефакт із минулого, потребує нових підходів до навчання.

Один із них – волонтерство. Волонтерство розвиває соціальні, громадянські та емоційні навички, які є ключовими для концепції НУШ. Ці компетентності необхідні для ефективної та конструктивної участі у громадському житті, сім’ї та роботі. Саме тому в деяких країнах волонтерська практика – це частина навчальної програми, а десь такий досвід суттєво збільшує шанси для вступу до університетів, а пізніше є значним плюсом в будь-якому резюме.

Волонтерити можна з початкової школи. Як залучити маленьких школярів до цього? Ніхто не пропонує просити їх прибирати парки чи будувати будинки. У такому віці і добрі справи мають бути маленькими:

  • Відправити листівку на фронт або в лікарню. Це може бути дитячий малюнок, який зігріє серце тих, хто нас захищають, або тих, хто воюють із хворобами в лікарнях. Зворушливі непевні літери допоможуть хлопцям та дівчатам відчути підтримку. Таке волонтерство може стати елементом національно-патріотичного виховання, а також навчити дітей толерантного ставлення до хворих.
  • Допомогти старшим людям. Самотні дідусі та бабусі потребують не лише матеріальної допомоги, але й розмов. Проводячи час із ними, діти вчаться емпатії та толерантності до інших. У 2012 році американська режисерка Еван Бріґс зняла зворушливий документальний фільм Present Perfect про особливий будинок для людей похилого віку – це інтеграційний центр, об’єднаний із дитячим садком. Ми не пропонуємо зробити те саме в Україні, проте волонтерські зустрічі зі старенькими підуть на користь обом поколінням.
  • Відвідати притулок для тварин. Де тут волонтерство, спитаєте ви? Ці тварини потребують не лише догляду та їжі, але й людської любові. Класна екскурсія до такого притулку може, зокрема, розвинути в дітях емпатію та відповідальне ставлення до навколишнього середовища і його чотирилапих представників.
  • Організувати разом із класом святковий ярмарок поробок, з якого всі зароблені гроші передати на благодійність. Віддати старий одяг, книжки, іграшки тим, хто потребує цього більше. Така діяльність, крім емпатії, розвиває ініціативність та організаторські навички.

Волонтерство – це не просто добрі справи. Воно допомагає розвивати комунікаційну компетентність: школярі вчаться висловлювати свою позицію, приймати аргументи інших, вести дискусію. І головне – вони з найменшого віку розуміють, як важливо відповідати за свої дії. Діти роблять свій маленький внесок у вирішення соціальних проблем, а що, як не це, формує громадянську компетентність?

Олександра Дмитренко, журналістка проєкту “Дружня школа”, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: автор – serezniy, Depositphotos

Цей матеріал створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

лого_дружня школа

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення