Напишіть нам

Всі теми

Скоро в школу: як правильно вибрати рюкзак

Менш як за місяць школярі знову сядуть за парти, а деякі – зроблять це вперше. Міністерство охорони здоров’я проводить інформаційну кампанію про те, як підготуватись до нового навчального року. “Нова українська школа” долучається. Протягом найближчих днів на нашому та сайті МОЗ з’являтимуться поради для батьків і учнів – про те, як підготуватись до навчання психологічно, як обрати наплічник, слідкувати за гігієною в школі, а також – що чекає на дитину в НУШ.

Це – другий текст про те, як обирати шкільний наплічник.  Перший текст – про вибір шкільного одягу – читайте за цим посиланням.

Щоби вберегти дитину від проблем зі спиною, важливо не лише вибрати “правильний” портфель до школи, а й стежити, щоби школяр носив його правильно. Разом з лікарем Вадимом Ілляшенком роповідаємо, на що звертати увагу під час вибору рюкзака для дитини і як попередити проблеми зі спиною.

Як правильно вибирати рюкзак

Коли йдете купувати рюкзак, обов’язково візьміть із собою дитину, щоб врахувати її бажання і приміряти сумку.

Вибираючи рюкзак, обов’язково зважайте на:

  • плечові ремені (лямки): важливо, щоби рюкзак був з двома лямками, і вони були широкими та м’якими.

“Стежте, щоб дитина завжди використовувала дві лямки рюкзака: рівномірний розподіл ваги вбереже від викривлення хребта. Для профілактики проблем зі спиною щільно затягуйте лямки, щоб рюкзак прилягав до спини по всій довжині”, –  радить Вадим Ілляшенко.

  • ремінь на талії: додатковий ремінь дозволить зафіксувати рюкзак на поясі і таким чином, зменшити навантаження на спину.
  • жорсткість спинки: краще обирати спинку середньої жорсткості, але вона обов’язково має бути м’якою з боку спини дитини.
  • вагу і розмір рюкзака

Для профілактики проблем зі спиною в жодному разі не купуйте рюкзак на виріст. Рюкзак не повинен звисати більш ніж на 10 сантиметрів нижче талії.

Вибирайте найбільш легкий рюкзак. Бажано, щоб він був не важче 1 кілограма.

Втім, його вага може залежати від власне ваги дитини: фахівці рекомендують, щоб загальна вага рюкзака в жодному разі не перевищувала 15% від маси дитини.

Згідно з державними санітарними нормами, вага рюкзака з книгами, зошитами й письмовим приладдям не має перевищувати:

  1. для учнів 1-2 класів – 1,5-2,0 кг;
  2. для учнів 3-4 класів – 2,0-2,3 кг;
  3. для учнів 5-6 класів – 2,3-3,0 кг;
  4. для учнів 7-8 класів – 3,0-3,5 кг;
  5. для учнів 9-10 класів – 3,5-4,5 кг.
  • наявність внутрішніх перегородок

“Організуйте розміщення предметів у рюкзаку таким чином, щоб найбільш важкі розміщувались внизу, ближче до центру і до спини. Так, наприклад, у відділенні, яке прилягає до спини дитини, мають розміщуватись книги. Це мінімізує ризики травми спини”, – говорить лікар.

  • за можливості обирайте рюкзак з коліщатами: якщо дитина буде відчувати дискомфорт, вона зможе його везти за собою.

Профілактика проблем зі спиною: поради батькам

1. Заохочуйте дитину розповідати про будь-який дискомфорт, біль, оніміння чи інші відчуття у спині, шиї, руках чи ногах, які виникають під час носіння рюкзака. Не чекайте, коли дитина сама повідомить, – дуже часто діти сприймають дискомфорт як належне.

2. Слідкуйте за тим, як ваша дитина одягає і знімає рюкзак. Важливо, щоб школяр робив це без зусиль. За необхідності відрегулюйте довжину лямок.

3. Слідкуйте за тим, щоб дитина не нахилялась уперед для компенсації ваги рюкзака. Якщо вам здається, що рюкзак заважкий для дитини, заберіть кілька підручників з рюкзака і нехай дитина несе їх у руках (це полегшить навантаження на спину). Якщо вага рюкзака є надмірною, і проблема залишається, придбайте другий комплект книжок: один – для дому, інший – для школи.

4. Не ігноруйте будь-які больові відчуття у спині дітей і підлітків.

5. Заохочуйте дитину не носити рюкзак без необхідності і знімати його за кожної можливості.

6. Заохочуйте школяра носити в рюкзаку тільки необхідні речі.

7. Якщо дитині треба щось підняти з підлоги, не знімаючи рюкзак, безпечна поза – це присідання, а не нахили в поясниці.

Поради за матеріалами Американської академії хірургів-ортопедів та Північноамериканського товариства дитячої ортопедії

Текст підготувала прес-служба МОЗ

Титульне фото: автор – ArturVerkhovetskiy, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення