Напишіть нам

Всі теми

Маски, антисептики, дистанція: як 8 країн відкриватимуть школи (ПОРІВНЯННЯ)

У кожної країни свої підходи до того, як відкривати школи з вересня. Наприклад, носити маски у школах Великої Британії не рекомендують, в Іспанії це треба робити всім, хто не дотримуються дистанції принаймні 1,5 метра. А в Німеччині правила залежать від того, як вирішить влада на тій чи іншій федеральній землі.

У Данії учні мають навчатися в малих групах, контактувати тільки в їхніх межах і не перетинатися з іншими групами. У Франції кількість дітей у класах може бути необмеженою, а у Швейцарії все залежить від кантону (на кшталт наших областей).

Натомість, усі країни встановили однакові правила для прибирання і провітрювання шкіл.

Журналістка “Нової української школи” порівняла основні правила і з’ясувала, що буде в школах кожної з країн із “масочним режимом”, дистанціюванням, миттям рук і які спільні правила прибирання.

ЩО З МАСКАМИ

Маски, антисептики, дистанція: як 8 країн відкриватимуть школи (ПОРІВНЯННЯ)

Фото: автор – escapejaja, Depositphotos

Канада

Дітям, які навчаються в дитячих садках і до 3 класу, рекомендують носити маски в приміщеннях, але це не обов’язково. Натомість, учні 4-12 класів у приміщеннях мусять носити маски. Їх можна знімати тільки надворі під час перерви.

Велика Британія

Закривати обличчя масками в школах не рекомендують. Бо їх неправильне використання збільшує ризик захворіти. Також там вважають, що можуть бути негативні наслідки для комунікації та освітнього процесу.

Німеччина

Усе залежить від федеральної землі. Наприклад, у Баварії діти від 7 років мають носити маски весь час. А в деяких землях це треба робити тільки в коридорах.

Іспанія

Діти від 11 до 18 років повинні носити маски і в приміщенні, і надворі, коли не дотримуються дистанції 1,5-2 метри одне від одного.

Франція

Вчителі повинні носити маски на території школи, якщо перебувають на відстані одного метра чи менше від дитини.

Швейцарія

У Швейцарії не було масочного режиму навіть під час найжорсткіших періодів карантину. Тут наголошували, що маски – необов’язкові, якщо дотримуватися інших правил гігієни та дистанціювання. Так відбувається й досі.

Данія

Масочного режиму в Данії немає, як і не було під час карантину.

США

Вчителям та учням рекомендують носити тканинні маски. Це, мовляв, простий бар’єр, щоби запобігти потраплянню крапель слини в дихальні шляхи інших людей.

ЩО З ДИСТАНЦІЄЮ

Маски, антисептики, дистанція: як 8 країн відкриватимуть школи (ПОРІВНЯННЯ)

Фото: автор – halfpoint, Depositphotos

Канада

Діти повинні дотримуватися дистанції, а вчителі – слідкувати за цим. Школам рекомендують прибрати непотрібні меблі та розставити парти на якомога більшій відстані одна від одної. Столи не повинні бути в колі або згруповані. Класи, в яких навчаються багато дітей, треба перевести в більші кімнати. Для навчання слід використовувати весь простір школи, включно зі спортзалами та бібліотеками.

Велика Британія

Мінімізувати контакти збираються, групуючи дітей у так звані бульбашки (малі групи), а також зберігаючи соціальну дистанцію. Більш ймовірно, що молодші школярі потребуватимуть поділу на групи, а старші дотримуватимуться дистанції. В ідеалі, дорослі повинні зберігати дистанцію два метри одне від одного і від дітей. Також школи мають вжити заходів, щоби не було натовпів у коридорах та біля входу.

Німеччина

У коридорах не має бути скупчення людей. Тому коридори працюватимуть як вулиці з одностороннім рухом: заходити треба через головний вхід, а виходити через додаткові виходи. Біля деяких шкільних приміщень висітимуть точні вказівки, скільки людина може перебувати в якому з них. Якщо групи чи класи не можуть не перетинатися одна з одною, для кожної групи дітей планують забезпечити окремі вхід-вихід до приміщення, окремий час на перерву і окремий туалет.

Іспанія

Школи повинні гарантувати безпечну відстань між дітьми, не менше 1,5 метри. Коли це неможливо, треба вживати інших гігієнічних заходів для запобігання ризику зараження. Вочевидь, йдеться про маски й антисептики. Також вчителям треба сформувати “бульбашки” не більш ніж з 25-ти людей. Ці групи не перетинатимуться між собою, але діти зможуть контактувати всередині групи без дистанції і масок.

Франція

Учням молодших класів рекомендують дотримуватися дистанції не менше метра. У середніх школах, коли дистанція неможлива, учням треба носити маски. Кількість дітей у класі необмежена.

Швейцарія

Усе залежить від кантону. Наприклад, до шкіл у Базелі дітей запускатимуть групами – по 2 класи з паузою в 10 хвилин. Підніматись нагору треба сходами праворуч, спускатись – сходами ліворуч. Прогулянки відбуваються в різних класів в шаховому порядку: діти виходять у шкільне подвір’я, а тоді разом піднімаються до класів.

Данія

Учні мають навчатися в малих групах, контактувати тільки в їхніх межах і не перетинатися з іншими групами. А ще – навчатися в одній частині школи протягом дня. У групах має бути близько 10-12 дітей. Усі класи приходять до школи в різний час, щоб уникнути скупчень.

США

Дистанція між усіма людьми, які перебувають у школі, має бути не менше метра.

ЩО З МИТТЯМ РУК АБО САНІТАЙЗЕРАМИ

Як 8 країн відкриватимуть школи. Порівняння

Фото: автор – halfpoint, Depositphotos

Канада

Школи мають навчати учнів постійно мити руки й розповідати, чому це важливо. Для цього можна організувати додаткові перерви в розкладі – щоб учні могли мити руки періодично протягом навчального дня.

Велика Британія

Усі мають дотримуватися правил гігієни рук та дихання. Гігієна дихання – це ‘catch it, bin it, kill it’, що означає – чхати треба в серветку, серветку викинути, а руки помити. Школи мають перевірити, чи достатньо в них умивальників та санітайзерів, щоб учні та вчителі, могли дезінфікувати руки регулярно.

Німеччина

Учні мають не торкатися перил, коли піднімаються сходами. Руки треба мити часто, але антисептик використовувати ощадливо – тільки тоді, коли це необхідно. Його також не можна використовувати в чистому вигляді. Натомість, треба змішувати з водою, аби не пересушити руки.

Іспанія

Треба мити чи дезінфікувати руки, коли учні заходять і виходять з класу або школи.

Франція

Діти повинні мити руки після прибуття в школу, до і після кожного походу в туалет, до і після кожного прийому їжі, після гри, після кашлю або чхання, після дотику до спільних предметів і перед від’їздом додому. Якщо кранів недостатньо, школи можуть використовувати дезінфекційний гель для рук, зокрема й для найменших, але під наглядом дорослих.

Швейцарія

Руки треба мити перед початком і після занять. Діти мають дотримуватись відстані за розміткою на підлозі. Усі заклади забезпечені антисептиками. Учні мають обробляти ними не тільки руки, а й свої робочі місця.

Данія

Обов’язково постійно мити руки. Однак Данія скоротила час миття із хвилини до 45 секунд, бо діти постирали руки. Із собою можна мати крем.

США

Мити руки треба мінімум 20 секунд, коли це можливо. Санітайзери мають стояти, як мінімум, біля входів та виходів зі шкіл. Також треба встановити безконтактні способи оплати, наприклад, у їдальні. Інакше – встановити санітайзери біля місця оплати, аби учні могли продезінфікувати руки після того, як брали паперові гроші.

ЩО З ПРИБИРАННЯМ І ПРОВІТРЮВАННЯМ

Як 8 країн відкриватимуть школи. Порівняння

Фото: автор – halfpoint, Depositphotos

Усі країни планують дотримуватися більш-менш однакових правил, зокрема:

  1. Більше і краще прибирати приміщення. Йдеться насамперед про поверхні, до яких часто торкаються. Зокрема, туалети, змішувачі, столи, раковини, стільниці, дверні ручки, вимикачі, стаціонарні телефони, клавіатури, сенсорні екрани, кнопки, поручні, комп’ютери, спортивне обладнання. Мити треба звичайними мийними засобами, перевіряти термін придатності й використовувати засоби відповідно до інструкцій виробника.
  2. Перемістити або забрати речі, які важко очистити, як-от: м’які іграшки, килимки, сидіння з м’якою тканиною.
  3. Перед кожним використанням чистити тренажери, інше обладнання для фізкультури, художнє приладдя, іграшки. Утім, краще – не користуватися цим у школі.
  4. Чистити й дезінфікувати речі, якими користувалася хвора на коронавірус людина. За можливості треба використовувати одноразовий засіб для чищення, наприклад, одноразові вологі серветки. Натомість, предмети, які неможливо очистити (папір, книги), варто зберігати в герметичному контейнері не менше 7 днів.
  5. Встановити відкриті смітники, до яких не треба торкатися. Наприклад, такі, що можна відкрити за допомогою педалі, датчика руки або які не закриваються.
  6. За можливості після кожного уроку провітрювати класи, працювати з відкритими дверима. За хорошої погоди працювати з відкритими вікнами або надворі.

Дивіться також рекомендації МОН та головного санітарного лікаря щодо початку навчального року в українських школах

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – HayDmitriy, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення