Напишіть нам

Всі теми

День “X” настав: 6 порад від учительки, як налагодити дистанційне навчання з англійської мови

“Через те, що я – вчителька англійської мови, слідкую за роботою багатьох колег із закордону в соціальних мережах. Місяць тому ті з них, хто вчителював у Китаї, почали розповідати, як працюють в умовах карантину. Це для мене був перший дзвоник. Я зрозуміла, що теж уже повинна готуватися до дня “X”.

Вчителька англійської мови школи №5 у Сумах Вікторія Ломака проводить вебінари, на яких розповідає, як налагодити навчання учнів під час карантину. Журналістка “Нової української школи” попросила її поділитися порадами. Описані сервіси і рекомендації стануть у пригоді не тільки для викладання англійської.

Вікторія Ломака вже на початку карантину вирішила знімати короткі відео про те, як долучити учнів до дистанційної освіти, як учителям скласти розклад, як працювати з молодшими школярами тощо. Усі ці відео вона публікує безкоштовно на Youtube-каналі громадської організації “Єврошлях”.

Там уже є відео про Організацію оцінювання через Telegram, складання розкладу уроків, дистанційну платформу DingTalk та створення звукових книг онлайн.

Ось топ порад від учительки:

1. Коли в умовах карантину потрібно долучити учнів до дистанційного навчання, на початковому етапі це краще зробити через месенджери. “Особисто я це роблю за допомогою Telegram”, – ділиться пані Вікторія.

Ще до карантину в неї був налагоджений зв’язок з учнями 9-х та 11-х класів саме через Telegram. Через цю платформу можна не лише передавати файли, відео, картинки тощо, а проводити тестове опитування в режимі вікторини. Месенджер дозволяє виключити анонімність, тож учитель може побачити, хто як проголосував.

2. Потрібно скласти розклад занять. Учителька радить онлайн-сервіс Canva. За його допомогою ви можете створити розклад та плани уроків, різноманітні яскраві презентації, постери, графіки тощо.

3. Для виконання учнями завдань відкритого типу можна використовати платформу Leveworksheets. За покроковою інструкцієї (тут і тут) там можна створювати інтерактивні завдання. Діти їх можуть виконати навіть без реєстрації і надіслати вчителеві свої відповіді в його кабінет, де система одразу оцінює їх за 10-бальною системою.

4. Альтернативою Google Сlass може бути не досить відома в Україні, але відома у світі освітня онлайн-платформа Ding Talk, яку створила фінансова група Alibaba. Її зручність у тому, що реєстрація відбувається не через електронну пошту, а через мобільний телефон. Платформа надзвичайно легка у користуванні. “Ви можете спілкуватися у чаті, надсилати файли своїм учням, проводити відеоконференції, ставити дедлайни до домашніх завдань тощо”, – розповідає Вікторія Ломака.

5. Часто для вчителів є проблемою знайти в інтернеті “те саме відео”. Що ж робити? Правильно – зняти його самостійно. Для цього створюємо свій Youtube-канал (інструкція тут) і за допомогою сервісу Free conference call знімаємо власне відео з поясненням тієї чи іншої теми. На сервісі також можна робити групові дзвінки, відео про це з’явиться на каналі Вікторії Ломаки вже 19 березня.

6. Усе це добре для учнів старшої та середньої шкіл, а як же працювати з першачками? Тут вам допоможе сайт Story Jumper. Для введення нової лексики Вікторія Ломака записала власну аудіокнигу з малюнками для дітей, яку потім переслала батькам своїх учнів для опрацювання.

Вікторія Ломака у липні 2017 року створила у Facebook групу “Вчителі англійської мови”.

Це була перша група в Україні, де вчителі англійської могли ділитися власними доробками та досвідом. Згодом з’явилося багато інших груп, але саме ця спільнота наразі є досить популярною, до неї входять більше 13 тисяч користувачів. Тоді ж вона зареєструвала власну громадську організацію “Єврошлях”, яка займається неформальною освітою.

Читайте також “Дистанційне навчання на телебаченні – канал “Рада” та МОН транслюватимуть відеоуроки”, “35 інструментів для дистанційного навчання – добірка НУШ” та “Дистанційне навчання під час карантину: що робити школам, батькам і МОН”

Ольга Головіна, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – Melpomene, Depositphotos

Публікація підготовлена за підтримки Представництва “Фонду Фрідріха Науманна за Свободу” в Україні. Фонд Фрідріха Науманна за Свободу – фонд ліберальної політики, що сприяє зміцненню свободи та гідності людини в усіх сферах суспільства. Детальніше за посиланням.

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення