Напишіть нам

Всі теми

Безпечний шлях: що робити, якщо ваша дитина йде до школи сама

Нова українська школа покликана розвивати в дітях навички, які їм допоможуть відчувати себе впевнено та в безпеці в будь-якій життєвій ситуації, зокрема за межами школи. Учні у формі ігор вивчають правила дорожнього руху: вчителі розказують, як правильно переходити дорогу та як користуватися громадським транспортом. Це все дозволяє розвивати в дітях самостійність та відповідальність, а значить робить їх готовими до дороги до школи без супроводу дорослих.

Правильної відповіді на питання “З якого віку можна відпускати дитину саму до школи?” немає. Адже це залежить від рівня її психічної зрілості, навичок, якими дитина володіє, та вашої довіри до неї. Проте, якщо ви вже твердо вирішили, що настав час відпустити вашу дитину в школу саму, ознайомтесь із нашими рекомендаціями:

  • Перевірте готовність маленького “подорожнього” йти до школи без супроводу дорослого: попросіть провести вас до школи, ніби ви зовсім забули дорогу. Обов’язково проговоріть із дитиною кожен крок: від дверей квартири до дверей школи.
  • Якщо для того, щоб дійти до навчального закладу, потрібно переходити дорогу впевніться, що дитина знає правила дорожнього руху, переходить лише у відведених для цього місцях та тримається інших дорослих.
  • Обов’язково придбайте світловідбивальні елементи (наліпки, стрічки, причепки тощо), щоб дитину було добре видно в темну пору, особливо, якщо в зимовий період доводиться виходити раніше або дитина вчиться в другу зміну.
  • Іноді, щоб добратися до школи, доводиться користуватися транспортом. Впевніться, що дитина знає, на якій зупинці їй виходити та має гроші не лише на квитки в обидва боки, але й на можливі витрати у випадку надзвичайної ситуації.
  • Учень, який іде до школи сам, мусить добре знати інформацію про себе та своїх батьків. Навіть якщо ви вже дали дитині телефон, попростіть її напам’ять вивчити номер когось із батьків (на випадок, якщо мобільний загубиться). Беззаперечна умова для самостійної дороги до школи завжди бути на зв’язку. Деякі батьки використовують спеціальні браслети з GPS, за якими ви зможете перевірити місцезнаходження дитини, якщо вона перестала виходити на зв’язок.
  • Батьки мають бути на 100% впевнені, що дитина знає, що не можна довіряти незнайомцям. Єдині дорослі, які заслуговують на довіру, самі батьки, близькі родичі та вчителі.

Олександра Дмитренко, журналістка проєкту “Дружня школа”, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: автор – BestPhotoStudio, Depositphotos

Цей матеріал створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

лого_дружня школа

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення