Напишіть нам

Всі теми

31 Травня 2018

З 2019 року першочергово в медичні виші зараховуватимуть тих, хто відпрацьовуватиме в селах

Уряд вирішив, що з 2019 року право на першочергове зарахування матимуть ті вступники, які укладуть угоду про відпрацювання у селах або селищах міського типу.

Відповідну постанову ухвалили на засіданні Кабміну 30 травня, повідомляють на сайті МОН.

Правом першочергового зарахування зможуть скористатися вступники до медичних та педагогічних вишів на спеціальності 01 “Освіта/Педагогіка” і 22 “Охорона здоров’я”. Для цього вони повинні будуть відпрацювати в сільській місцевості не менше 3 років. На цей час їм безкоштовно надаватимуть житло з оплатою електроенергії та опалення.

Уряд ухвалив дуже важливе рішення, визначивши, як відбуватиметься цей процес – хто формуватиме потребу в кадрах, як укладатимуться угоди тощо. Ми сподіваємося, що це дозволить покращити рівень надання освітніх та медичних послуг в селах, залучити туди більше молоді“, – сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Для того, щоб отримати право на першочергове зарахування, вступникам потрібно буде укласти спеціальну угоду до 30 травня.

“Прогнозовану потребу в фахівцях з вищою медичною чи педагогічною освітою в певній місцевості визначатимуть виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Щороку до 1 лютого вони подаватимуть відповідний список до ОДА, де до 1 березня оголошуватимуть конкурс на укладення угод на відпрацювання. Під час його проведення перевага надаватиметься жителям тих населених пунктів, де розташований роботодавець (або найближчих до них)”, – пояснили в МОН.

Якщо випускник відмовиться відпрацьовувати 3 роки у сільській місцевості, він повинен буде відшкодувати вишу кошти, витрачені на його підготовку.

Фото: автор – Free-Photos, Pixabay


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення