Напишіть нам

Всі теми

11 Жовтня 2018

Юрист пояснив, чи законне учнівське прибирання після уроків

Якщо учень не хоче чергувати після уроків, то може цього не робити.

Про це розповів юрист громадського об’єднання “Батьки SOS” Роман Бондаренко, повідомляє Експрес.

“Якщо ваша дитина не хоче прибирати і ви її підтримуєте – маєте законне право відмовитись. Для цього готуєте заяву на ім’я директора школи з копією начальникові місцевого управління освіти”, – пояснив юрист.

У заяві слід послатися на статтю 43 Конституції, яка забороняє використовувати примусову працю.

Також у пункті 5 статті 53 закону “Про освіту” зазначено: “Залучення здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України”. Це означає, що залучення учнів до прибирання під час уроків категорично заборонено.

“У позаурочний час воно [прибирання] може здійснюватись, проте лише на власне бажання учня та з дозволу батьків. Тому в заяві зазначаємо: “Я, мати/батько неповнолітнього/неповнолітньої (…), який/яка навчається у класі (…), не даю згоди на залучення моєї дитини до будь-яких робіт з прибирання чи чергування”, – уточнив Бондаренко.

Юрист додав, що учнів у жодному разі не можуть покарати за відмову від чергувань: “Якщо вчитель, зловживаючи владою чи авторитетом, змушує учнів прибирати, то може отримати догану”.

Фото: автор – alebloshka, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення