Напишіть нам

Всі теми

14 Серпня 2020

Які гроші може використати місцева влада на дистанційне навчання – пояснення МОН заяви Шкарлета про 7 мільярдів

У Міністерстві освіти і науки стверджують, що станом на 1 липня сформувались залишки цьогорічної освітньої субвенції у розмірі 7,776 мільярда гривень.

Про це повідомили на сайті МОН.

У міністерстві також нагадали, що станом на січень було 3,355 мільярда гривень залишків освітньої субвенції ще з попереднього року.

“Залишки коштів за освітньою субвенцією на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції та на оновлення матеріально-технічної бази закладів, зазначених у частині першій статті 103 Бюджетного кодексу України.

Порядком та умовами надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам визначений перелік напрямів, на які насамперед необхідно спрямовувати залишки освітньої субвенції, однак він не є вичерпним.

Таким чином, залишки коштів за освітньою субвенцією, що склалися на початок року, можуть бути спрямовані на будь-які напрями, що стосуються оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти”, – йдеться у повідомленні.

Коментар редакції

З новини МОН стає зрозуміло, що зараз місцева влада не на зарплатні може використовувати тільки 3,355 мільярда гривень, як ми писали і раніше. Адже ще не настав кінець бюджетного періоду (тобто календарного року), щоби використати інші кошти на матеріально-технічне забезпечення шкіл. Отже, заява т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета в ефірі Україна 24, що місцева влада може використати 7,776 мільярда гривень залишків цьогорічної освітньої субвенції для дистанційного навчання – не отримала підтвердження.

Також наголосимо, що незрозуміло, скільки грошей з 3,355 мільярдів залишків минулорічної субвенції залишилось станом на зараз. Так само незрозуміло, скільки грошей є у кожному регіоні. У МОН лише пишуть, що “органи виконавчої влади мають право передавати кошти субвенції та залишки субвенції минулих років у вигляді міжбюджетного трансферту іншим місцевим бюджетам”. Але у яких регіонів є потреба у таких трансферах – незрозуміло.

Пояснення, чому не можна використовувати залишки освітньої субвенції на щось окрім зарплат педпрацівникам до кінця календарного року, читайте тут: “Шкарлет каже, що є гроші на дистанційку. Розбираємось, чи це так”

Фото: автор – AndreyPopov, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber, а також Telegram для учнів


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення