Напишіть нам

Всі теми

12 Березня 2018

В Україні шукають школи, щоб пілотувати інтегрований курс “Природничі науки”

Міністерство освіти і науки шукає школи, які готові пілотувати інтегрований курс “Природничі науки” для 10-х класів.

Про це повідомили на сайті МОН.

Розпочати навчання за курсом можна буде з 1 вересня цього року.

Експериментальні програми розроблено для класів суспільно-гуманітарного, спортивного та художньо-естетичного спрямування. Через це курс може викладатися лише для учнів, що не планують складати ЗНО із природничих предметів. Викладати курс можуть вчителі природничих предметів без обов’язкового проходження курсів підвищення кваліфікації“, – йдеться у повідомленні.

Впродовж пілотування планують розробити підручники й посібники для учнів, методичні посібники для вчителів, веб-сайт інформаційно-комунікаційної та дидактичної підтримки курсу.

“Також відбуватиметься апробація методик інтегрованого навчання та розроблятиметься інструментарій для моніторингу й перевірки якості природничих знань учнів, ефективності методик і засобів навчання“, – додати у міністерстві.

Колегія МОН схвалила 4 проекти навчальних програм інтегрованого курсу:

  • проект 1 – автори І.Дьоміна, В.Задояний, С.Костик;
  • проект 2 – авторський колектив під керівництвом Т.Засєкіної;
  • проект 3 – автори Д.Шабанов, О.Козленко;
  • проект 4 – авторський колектив під керівництвом В.Ільченко.

Кожна програма у власний спосіб реалізує змістові лінії державного стандарту. Наприклад, програми першого і другого проекту побудовані так, щоб пояснити особливості природних явищ та технологічних процесів з позицій кожної з природничих наук.

Програма третього проекту акцентована на дослідження причинно-наслідкових зв’язків, що зумовили сучасний спосіб життя людства, та їхній вплив на можливе майбутнє, а програма четвертого проекту пропонує модульний підхід до вивчення природничих предметів“, – пояснили у МОН.

Після завершення кожної з програм учні, які не спеціалізуються на природничих науках, мають сформувати цілісне уявлення про світ, отримати уявлення про широкий спектр наукових ідей астрономії, біології, географії, економіки, фізики і хімії.

Також згодом оголосять конкурс на найкращі навчальні матеріали до уроків з інтегрованого курсу.

Щоб долучитися до пілотування інтегрованого курсу “Природничі науки”, школа має звернутися до місцевого органу управління освітою.

Окрім того, у пілотуванні курсу школам можуть допомагати Інститути післядипломної педагогічної освіти.

Фото: автор  Anthony, pexels.com


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення