Напишіть нам

Всі теми

26 Квітня 2019

В ІРЦ не вистачає дефектологів, логопедів та психологів – Хіврич

За словами керівниці директорату МОН з інклюзії та позашкілля Валентини Хіврич, інклюзивно-ресурсним центрам не вистачає дефектологів, логопедів та психологів.

Про це вона сказала в інтерв’ю Новій українській школі.

За її словами, зараз в Україні працюють 550 ІРЦ та ще майже 30 у стадії створення.

“Не вистачає дефектологів, логопедів, психологів. Не тільки для здійснення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку, консультування батьків, а ще й для допомоги педпрацівникам закладів освіти.

Ми працюємо над тим, щоб і психологічну службу оновити. Якщо ми говоримо про систему запобігання конфліктів, протидії булінгу, то йдеться про те, щоб не покарати, не знайти винних, а зробити так, щоб конфлікт не виникав, – зазначила Хіврич.

Окрім того, на її думку, в українській освіті потрібно впроваджувати раннє втручання, яке можна робити на базі ІРЦ.

“Вважаю, що ми свого часу помилилися, обмеживши для ІРЦ можливість робити глибинну оцінку потреб дитини від 2-х років. Адже раннє виявлення потреб та вчасна корекція дають кращі результати. Медики першими бачать, що є якесь відхилення.

Тоді вони можуть направити батьків до фахівців, які обстежать малюка, вивчать усі особливості та за потреби навчать батьків, що і як потрібно робити, щоб дитина не відставала в розвитку від ровесників”, – переконана керівниця директорату.

Більше читайте в нашому інтерв’ю з Валентиною Хіврич: перша та друга частини.

Дивіться також карту ІРЦ.

“Нова українська школа”

Фото: автор – photographee.eu, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.