Напишіть нам

Всі теми

16 Червня 2020

УЦОЯО обурився, що уряд ухвалює рішення щодо ЗНО без нього – відкритий лист прем’єру

Український центр оцінювання якості освіти написав відкритого листа прем’єру Денисові Шмигалю, де наголосив на важливості узгоджувати з ним питання щодо ЗНО.

Лист опублікували на сайті центру.

Центр займається організацією та проведенням ЗНО, проте, як зазначається у листі, про рішення уряду скасувати пробне тестування його спеціалісти дізналися не з офіційного повідомлення. Раніше заступниця директора центру Тетяна Вакуленко повідомляла, що про це рішення вони дізнались із соцмереж.

Наголошуємо на тому, що ухвалення будь-яких рішень з питань ЗНО має відбуватися за участі представників Українського центру оцінювання якості освіти, коли фахівці можуть роз’яснювати певні специфічні риси системи, забезпечити ефективне інформування стейкхолдерів”, – наголосили в центрі.

Також у центрі зазначили, що запропонований Мінфіном механізм повернення коштів за пробне ЗНО передбачає велике додаткове навантаження на його спеціалістів – їм доведеться збирати оригінали заяв учасників, реквізити банківських рахунків та квитанцію про сплату за тестування.

“Тобто запропонований механізм є доволі складним, а здійснення виплат відбуватиметься упродовж багатьох місяців”, – зазначено в листі.

У центрі порушили клопотання про спрощення процедури повернення коштів.

“Ми просимо передати реалізацію виплат уповноваженим фінансовим установам, які здатні опрацьовувати масові виплати”, – клопотають в установі.

Із листом повністю можна ознайомитись нижче:

Lyst-UTSOYAO-Premyer-ministru

Завантажити лист

Нагадаємо, 12 червня уряд скасував проведення пробного ЗНО. Згодом його вирішили провести онлайн.

Окрім того, освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив про можливе скасування ЗНО як такого.

Згодом головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що скасування ЗНО-2020 розглядають. ЗНО можуть скасувати, якщо:

  • більш ніж у 50% регіонів будуть перевищені три показники – інцидентність, завантаженість лікарень і тестування;
  • загальна кількість активних хворих перевищуватиме 60 випадків на 100 тисяч населення.

15 червня біля Міністерства освіти і науки абітурієнти зібралися на акцію протесту “Руки геть від ЗНО”, на якій виступали проти скасування оцінювання.

Того ж дня МОН заявило, що скасовувати ЗНО неприпустимо. Також у міністерстві запевнили, що можуть гарантувати безпечні умови проведення тестування у визначені дати.

Наступного дня міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав, що станом на 16 червня епідеміологічні показники дозволяють проводити ЗНО, проте остаточне рішення ухвалять до 20 червня.

Ілюстрація: УЦОЯО

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення