Напишіть нам

Всі теми

4 Червня 2018

УЦОЯО дав роз’яснення щодо скарг на завдання ЗНО з англійської

Український центр оцінювання якості освіти опублікував роз’яснення у відповідь на скарги щодо надмірної складності завдань та організаційних проблем зовнішнього незалежного оцінювання з англійської мови.

Роз’яснення розмістили на сайті центру.

Найбільше питань надходить щодо завдання тесту №59, де в слові “Attraction” допущено одрук – перший склад написаний з однією літерою t. За висновками фахівців предметної комісії при УЦОЯО, які 1 червня розглянули та схвалили тест та правильні відповіді до нього, ця помилка не впливає на розуміння змісту завдання та його виконання.

Однак справедливим залишається питання, чи буде зараховуватися помилка у разі написання учасником ЗНО відповідного слова з однією буквою t, – йдеться у повідомленні.

Це питання мали розглянути на окремому засіданні фахової предметної комісії 3 червня.

У центрі відреагували на скарги про погану якість звучання під час аудіювання, понад половина з яких надійшла з Києва. Ці скарги розглядатимуть регламентні комісій відповідних регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Деякі учасники також скаржаться на вимову одного з дикторів, що начитували завдання тесту. Слід зазначити, що вимова дикторів дійсно була різна – це необхідна вимога, аби створити завдання різної складності для учасників тестування з різним рівнем підготовки. Адже одна з компетентностей, які має отримати випускник школи, вивчаючи англійську, – це розуміння іноземців, що спілкуються з різним темпом та з різною вимовою”, – вважають у центрі.

Також в УЦОЯО зазначають, що в системі проведення ЗНО є запобіжники, які повинні мінімізувати недоліки завдань:

По-перше, згідно з методикою шкалювання, максимальний бал (200) отримає не той, хто виконає всі завдання тесту, а той, хто набере найбільшу кількість тестових балів серед усіх учасників тестування.

По-друге, члени фахових предметних комісій із затвердження ключів при УЦОЯО докладно вивчають зміст кожного тестового завдання й визначають можливість використання результатів його виконання в загальному результаті учасників.

По-третє, експертна комісія при УЦОЯО з визначення порогу “склав/не склав” також ретельно вивчає завдання тесту, його характеристики й лише після цього встановлює поріг.

Окрім того, центр оновив правильні відповіді тестів ЗНО з англійської.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Фото: УЦОЯО


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення