Напишіть нам

Всі теми

28 Лютого 2019

Уряд спрямував в області 1,2 мільярда гривень субвенції НУШ

Уряд розподілив по областях 1,215 мільярда гривень, які використають на навчання вчителів та обладнання для першокласників НУШ.

Відповідне рішення ухвалили на засідання Кабміну 27 лютого, повідомили на сайті МОН.

Торік ми спрямували цей мільярд на новий освітній простір у квітні, сподіваючись, що органи місцевого самоврядування зможуть оперативно використати ці кошти. На жаль, так не сталося. Тому цього року ми відправили кошти ще на 2 місяці раніше. Тобто на місцях матимуть півроку, щоб підготуватися до нового навчального року”, – зазначила міністерка освіти і науки Лілія Гриневич.

Як і минулого року, ці кошти використовуватимуться на засадах співфінансування. Так, обласні центри повинні будуть докласти не менше 30% власних коштів, райони і ОТГ не менше 10%, а гірські території та населені пункти на лінії зіткнення лише 5%.

На обладнання класів для першачків використають 950 мільйонів гривень.

  • 25% – на закупівлю дидактичних матеріалів. Розподіл субвенції між відповідними місцевими бюджетами здійснюється за чітко визначеним алгоритмом – з урахуванням кількості класів у початкових школах в адміністративно-територіальній одиниці;
  • 40% – на закупівлю сучасних меблів для початкових класів. Цю частину коштів розподілятимуть пропорційно до кількості учнів у початкових школах в адміністративно-територіальній одиниці;
  • 35% – на закупівлю музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для НУШ. Розподіл субвенції здійснюється з урахуванням кількості початкових шкіл в адміністративно-територіальній одиниці.

“Ще одна принципова позиція, яку ми заклали у розподіл і торік, це уникнення людського фактору у розподілі цих коштів. Саме тому в постанову ми заклали принцип пропорційностітобто усі кошти діляться відносно кількості учнів, кількості класів та кількості шкіл з початковою школою, – пояснила Гриневич.

Окрім того, 260 мільйонів гривень спрямовано на підвищення кваліфікації вчителів, які братимуть перші класи в наступному навчальному році.

Нагадаємо, понад 267 мільйонів гривень залишків освітньої субвенції з минулого року використають для програми з облаштування туалетів усередині шкіл.

Фото: автор – edar, Pixabay


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення