Напишіть нам

Всі теми

2 Жовтня 2018

Українські старшокласники рахуватимуть пінгвінів, щоб допомогти науці

Українські старшокласники візьмуть участь в дослідженні популяції антарктичного криля.

Про це повідомив керівник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий в інтерв’ю “Дзеркалу тижня”.

Науковець пояснив, що порахувати криля у воді дуже складне завдання, проте можна судити про його популяцію опосередковано. Наприклад пінгвіни, які живуть на узбережжі Антарктики, переважно харчуються крилем. Тому про його популяцію також можна судити за тим, як пінгвіни “розмножуються, скільки вони відкладають яєць, скільки пташенят вигодовують, скільки з них виживає”.

Цей проект я жартома називаю “великий пінгвінометр”. Ідея дуже проста, але реалізація доволі складна. Це ж треба постійно моніторити великі колонії пінгвінів, причому, щоб це були точні дані. Довкола всієї Антарктики вже стоять 54 автоматичні фотокамери, і програма розширюється. У ній бере участь більш як десять країн”, – розповів Дикий.

Після того, як велика кількість фото зводиться у базу, виникає складне питання – як порахувати пінгвінів? Головний український полярник каже, що створити відповідну програму може коштувати дорожче за сам проект.

“Або альтернатива до біса людино-годин: сидіти й механічно рахувати. Тож, коли до нас звернувся Еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, що вони хотіли б залучити школярів до дослідження Антарктики, ми сказали: “Йєс, ми тільки на вас і чекали! У нас є тисячі кадрів з няшними-мімішними пінгвінчиками. А у вас є сотні розумних старшокласників”.

Ми з осені цього року починаємо цю програму. Старшокласники рахуватимуть пінгвінів, а наші вчені вже оброблятимуть дані, до чого теж може залучатися й молодь, – поділився керівник НАНЦ.

Фото: автор – MemoryCatcher, Pixabay


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення