Напишіть нам

Всі теми

15 Лютого 2018

У законі про середню освіту хочуть дозволити приватним школам обирати мову викладання

У проекті закону “Про загальну середню освіту” прописана можливість приватним школам обирати мову навчання, що рекомендувала Венеціанська комісія.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей під час консультації з національними громадами щодо мовної статті в законі про середню освіту, передає “Урядовий портал”.

Ми виконуємо рекомендації комісії, тому в одному з пунктів мовної статті проекту закону “Про загальну середню освіту” передбачили, що приватні школи мають право вільного вибору мови освітнього процесу. Але водночас вони повинні забезпечити оволодіння учнями державною мовою відповідно до вимог державних стандартів загальної середньої освіти.

Тобто якщо національна громада має можливість, вона може відкривати приватні школи і там грати за своїми правилами, однак виконувати стандарт щодо вивчення української мови“, розповів Хобзей.

Він уточнив, що в новому Стандарті для початкової освіти, який скоро має затвердити Кабмін, передбачено вивчення в 1–4 класах 5 годин української мови на тиждень. Стандарти ж для базових та профільних шкіл зараз розробляють.

Зазначається, що в зустрічі брали участь представники молдовської, німецької, грецької, болгарської, гагаузької та єврейської громад.

Це була перша очна консультація МОН з національними меншинами щодо мови викладання в школах, що заплановані на лютий–березень.

Нагадаємо, лідери угорської громади відмовилась від консультацій щодо мови викладання в школах.

Окрім того, Кабмін схвалив законопроект, який має збільшити перехідний період впровадження мовної статті закону “Про освіту” до 2023 року, що рекомендувала зробити Венеціанська комісія.

Фото: автор – Helloquence, Unsplash


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення