Напишіть нам

Всі теми

24 Червня 2020

У виші можна вступати із позначкою “звільнений/-на” від ДПА – освітній омбудсмен

Випускники мають право вступати у виш, якщо в додатку до їхніх свідоцтв вказано “звільнений/-на” у пункті про державну підсумкову атестацію.

Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй fb-сторінці.

Служба освітнього омбудсмена отримала звернення від вступників та батьків, що деякі виші ставлять умовою подання документів наявність у додатку до свідоцтва про повну загальну середню освіту оцінок за ДПА.

“Абітурієнт має право подати документи на вступ до університету, незалежно від того, чи є в додатку до свідоцтва оцінки ДПА, чи зроблений запис “звільнений/-на”, – наголосив омбудсмен.

Ілюстрація: FB/Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Омбудсмен також наводить пояснення очільника директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олега Шарова:

Насправді, закладам вищої освіти абсолютно байдуже наявність/відсутність запису про ДПА в додатку до атестату. Ця інформація використовується лише в розрахунку середнього бала, який враховує наявні оцінки і ігнорує відсутні оцінки. Для тих, хто хвилюється пропоную уривок з нормативного документа:

“Під час реєстрації електронної заяви, абітурієнт вказує серію та номер документа про повну загальну середню освіту, а також середній бал додатка, який обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і розрахований як середнє арифметичне усіх зазначених в додатку до документа оцінок (інваріантна частина, варіативна частина, державна підсумкова атестація).

Предмети, за якими зроблено запис “звільнений (а)”/”зараховано”, а також факультативи у загальну кількість не враховуються”.

Це пункт 3 розділ ІІ Порядку подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до закладів вищої (фахової передвищої) освіти України в 2020 році.

Наголошую, що якщо у свідоцтві про повну загальну середню освіту відсутні оцінки за ДПА, середній бал розраховується без них, вони не враховуються в загальну кількість.

Якщо, за бажанням здобувача освіти, оцінки ДПА будуть виставлені в додаток до свідоцтва, то вони мають бути враховані під час обчислення середнього балу“.

Нагадаємо, 18 червня Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє випускникам шкіл не складати державну підсумкову атестацію у формі ЗНО. Водночас, для вступу у виші складати зовнішні тестування необхідно. 22 червня президент підписав закон.

Директори шкіл мають визначити, які випускники хочуть складати підсумкову атестацію у формі ЗНО.

В Українському центрі оцінювання якості освіти запевняють, що на рейтингові бали ЗНО не має суттєво вплинути те, що значна частина випускників не складатимуть підсумкову атестацію у формі ЗНО.

Раніше МОН звільнило від державної підсумкової атестації випускників 4-х та 9-х класів.

ЗНО-2020 має відбутися з 25 червня до 17 липня – Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішила, що епідеміологічна ситуація дозволяє провести тестування у ці дати.

Фото: автор – stockasso, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення