Напишіть нам

Всі теми

6 Вересня 2017

Співаковський та Гриневич пояснили нові зарплати вчителів за новим законом (ОНОВЛЕНО)

Під час голосування за новий закон “Про освіту” до нього було повернено норму, за якою мінімальний розмір вчительської зарплати встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат.

Про це написав перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр Співаковський у своєму Facebook.

За словами Співаковського, проектом закону пропонувалось запровадити посадовий оклад педагогів найнижчої кваліфікаційної категорії не менше чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (станом на сьогодні це майже 6,5 тисяч гривень). Посадовий оклад з кожною наступною кваліфікаційною категорією має збільшуватись на 10%.

“Проте за моїм наполяганням було поставлено на підтвердження одну з правок до закону — а саме поправку № 1003., за результатами голосування по якій було повернено попередню редакцію цієї норми закону, згідно якої мінімальний розмір оплати вчительської праці встановлювався у розміні трьох мінімальних заробітних плат ( 3200 х 3 = 9600 грн!!!). Очевидно, що збільшення мінімальних посадових окладів вчителів дозволить підвищити престижність учительської праці, але призведе до збільшення видатків. Проте ці ресурси є довгостроковою інвестицією, що у середньостроковій перспективі дасть значний позитивний ефект для країни”, — написав Співаковський.

Водночас, міністр освіти і науки Лілія Гриневич у коментарі “Укрінформу” заявила, що заплати ростимуть поступово.

За її словами, для встановлення найменшого окладу вчителя на рівні 9 600 гривень із держбюджету необхідно виділити 120 мільярдів гривень, тому буде розроблено план такого підвищення і механізм, щоб рівень зарплати також відповідав і якості викладання.

Міністр нагадала, що в законопроекті “Про освіту” планувалося встановити мінімальний оклад для вчителів на рівні трьох мінімальних заробітних плат, які на той момент дорівнювали прожитковому мінімуму.

“Коли мінімальну зарплату відв’язали від мінімального прожиткового мінімуму, й вона стала вдвічі вища від мінімального прожиткового мінімуму, було прийнято рішення в усіх законах замінити мінімальну заробітну плату мінімальним прожитковим мінімумом”, — сказала Гриневич.

Вона додала, що профільний Комітет Верховної Ради вніс поправку, визначивши, що мінімальна зарплата для вчителя встановлюватиметься на рівні чотирьох прожиткових мінімумів.

“Під час розгляду у Верховній Раді була поставлена на підтвердження поправка Комітету про чотири мінімальні прожиткові мінімуми, і під неї не знайшлося в залі достатньої кількості голосів. Таким чином… ми повертаємося до попередньої редакції — три мінімальні заробітні плати”, — розтлумачила вона.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Фото: автор — belchonock, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення