Напишіть нам

Всі теми

29 Червня 2019

Школам пропонують ухвалити меморандум співпраці між педагогами, батьками та учнями

ГО “Смарт освіта” напрацювала меморандум про співпрацю між педагогами, батьками та учнями, який пропонує використовувати школам для побудови педагогіки партнерства.

Переглянути меморандум можна на спеціальній сторінці на сайті “Нова українська школа”.

на-сайт-новый-логотип

Завантажити меморандум можна за цим посиланням. Із запитаннями можна звертатись на sm.osvita@gmail.com.

Цей документ описує правила комунікації та ухвалення рішень у школі. В організації наголошують, що його можна ухвалити лише після обговорення у шкільній спільноті та погодження основних правил взаємодії.

“Адже ключове в побудові педагогіки партнерства – досягнення спільних домовленостей на основі принципів, задекларованих в концепції НУШ та законі “Про освіту”, – пояснюють в організації.

Документ побудований так, що дозволяє кожній шкільній громаді доповнити його своїми змістом, розділами та спільно узгодженими правилами. Незмінними залишаються лише принципи, на яких ґрунтуються всі домовленості, визначальні для реформи середньої освіти в Україні.

Меморандум покликаний спростити взаємодію у школі та ухвалення спільних рішень, уможливити якісний і конструктивний діалог між усіма учасниками освітнього процесу. Розділи документу дають мапу ключових взаємодій вчителів, батьків та дітей в школі.

“Смарт освіта” пропонує школам затвердити його на спільних зборах і потім користуватись у щоденній роботі. Водночас, оскільки меморандум описує загальні правила взаємодії, шкільні колективи можуть додавати туди інші актуальні для себе пункти.

Про те, як створювався текст документу і як побудувати педагогіку партнерства у своїй школідивіться у короткому відеокурсі. Тут ви також можете дізнатись, як провести в своєму закладі фасилітовану зустріч та досягнути домовленостей.

Цей меморандум організація напрацьовувала спільно зі школами та освітніми експертами. Спочатку відбулися фасилітовані зустрічі у 6-ти школах: у Києві, Чернігові, Харкові, Краматорську, Тернополі та Миколаєві. На них окремо учні, батьки і вчителі визначали проблемні моменти у школі. Після цього відбулись спільні зустрічі, на яких уже всі разом визначали, як можна вирішити ці проблеми і які форми взаємодії будуть зручними для всіх.

Після цих зустрічей “Смарт освіта” підготувала проект меморандуму та провела два обговорення – експертне і громадське. На них освітні фахівці та стейкхолдери освіти пропонували свої ідеї та допрацьовували запропоновані організацією формулювання.

“Ідея створення меморандуму виникла в мене, коли я зрозуміла, що в школі не вистачає правил – в найширшому розуміння. Йдеться не про розклад додаткових занять, наявність чи відсутність форми або години, коли батьки можуть телефонувати вчителям.

Йдеться про ключові правила взаємодії всіх учасників освітнього процесу, які виходять зі світоглядних положень нового закону “Про освіту” та кінцевої мети реформи НУШ”, – зазначає координаторка проекту Зоя Звиняцьківська.

Проект відбувається за підтримки програми “Долучайся” Пакт, USAID та у співпраці з Міністерством освіти та науки.

Читайте також наш текст “Краще разом. Що таке педагогіка партнертсва і навіщо вона в НУШ”.

Фото: автор – albertyurolaits, Depositphotos


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення