Напишіть нам

Всі теми

4 Липня 2020

Шкарлет відбиває звинувачення в плагіаті

Скандально призначений очільник МОН Серій Шкарлет переконує, що в його наукових працях немає плагіату.

Про це він сказав в інтерв’ю LB.ua.

Журналістка показала Шкарлету порівняльну таблицю його публікації за 2016 рік, яку склали науковці, виявивши збіги цілими абзацами зі статтею авторства Микитенко В.В. та Гребенюк О. В.

“Добре, чудово. З Микитенко я був виконавцем проєкту з 2011 року по Міжнародному науково-технічному університету. Є зареєстрована тема. Це моє авторське право, згідно зі статтею 13 закону “Про авторські права”, яка поділяє всі суміжні права між всіма авторами. У мене з Микитенко спільний науковий доробок. Я маю право взагалі не посилатись на свої статті, і в науковому світі це є нонсенсом”, – переконує Шкарлет.

Також його запитали про монографію, в якій виявили збіги зі статтями авторства Бугай Т.В. Наведемо нижче частину розмови:

– Тут дослівні цитати з її статті, а не з кодексу

– Є докторант Ружицький (співавтор Шкарлета, – LB.ua) в цій статті, і це теж є його науковий доробок. Я стою за загальною редакцією монографії, а загальна редакція передбачає, що я міг би взагалі слова не писати. Я формую концепцію, формую зміст, мету і завдання. Це взагалі не коректно – писати про плагіат в цій частині. 

– А коректно, коли дослівно скопійована стаття абзацами? І на неї навіть немає посилання. 

– Це ви щось перекручуєте. Там що, посилань нема у мене? 

– Немає.

– Ну я не зобов’язаний посилатись на всі статті в інтернеті, я посилаюся лише на першоджерело.

– Питання в тому, чи це нормально, що ваш текст співпадає з чужим майже дослівно?

– Ви упереджені, в мене там є квадратні дужечки.

Нагадаємо, 25 червня уряд призначив колишнього регіонала і плагіатора Сергія Шкарлета тимчасовим виконувачем обов’язки міністра освіти і науки. Для цього Кабмін спеціально додав ще одну ставку заступника міністра в штатний розпис міністерства.

Читайте також “Подумати про 10-річку і скасувати ЗНО для заочників – розбір позиції кандидата в міністри Шкарлета”

Перед тим, 18 червня, кандидатуру Шкарлета на пост очільника МОН не підтримав профільний парламентський комітет. Після цього його призначення міністром навіть не розглянути в залі засідань Верховної Ради.

Шкарлета неодноразово звинувачували у плагіаті. Наприклад, 18 червня під парламентом зібрався пікет науковців та освітян проти призначення Шкарлета. На ньому, зокрема, був присутній Антон Сененко, якого потім допитав працівник СБУ.

“Проблема в тому, що у роботах цього пана віднайшли купу плагіату. Вже вийшло 5 частин дослідження його “неймовірного” наукового доробку і всюди – фейспалм”, – писав кандидат фізико-математичних наук Сененко. Переглянути дослідження можна тут.

Згодом українські вчені звернулись до президента, прем’єра та СБУ, де висловились різко проти переслідувань науковців та призначення Шкарлета.

Також Український католицький університет наполягає на перевірці наукових робіт Шкарлета на плагіат.

Прем’єр вважає, що звинувачення Шкарлета у плагіаті – голослівні, проте уряд проводить розслідування.

30 червня під Кабміном та офісом президента зібрався ще один пікет проти призначення Шкарлета.

Фото: автор – EdZbarzhyvetsky, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення