Напишіть нам

Всі теми

13 Серпня 2019

Результати PISA покажуть Україні лише її місце у світі, а не якість освітніх змін – Карандій

Результати PISA-2018 покажуть українській освіті лише її місце у світі, проте не покажуть дієвість чи недієвість освітніх змін.

Про це сказав заступник міністерки освіти і науки Вадим Карандій в інтерв’ю “Новій українській школі”.

Знайдімо різницю між фотографією і кіно. Що таке кіно? Це набір картинок, що послідовно змінюються. Тобто з кількох фотографій можна зробити кіно. Коли ми отримаємо результати дослідження 2018 року, це буде фотографія. Тому що ми не знаємо, яку лінію маємо – висхідну чи низхідну. Отже, робити висновки складно, – зазначив Карандій.

Він пояснив, що результати можуть бути низькими, проте бути позитивна динаміка. А може бути навпаки – хороші результати, проте відкочування вниз.

“Тому за фотографією висновків роботи не варто. За нею ми можемо лише зробити висновок, де ми у світі. Шукати ж винного – найнедолугіше. Треба просто аналізувати. А для цього треба збирати дані. Далі – їх потрібно правильно інтерпретувати.

Більш достовірна інформація в нас буде 2021 року, тому що ми вже побачимо динаміку. Будуть дві точки, і ми будемо бачити, за яким показником куди ми рухаємось. Ось тут уже можна буде говорити про наслідки політики, яка відбувається”, – додав заступник міністерки.

Він також сказав, що, “виходячи з розуміння реального рівня розвитку багатьох ключових компетентностей нашої молоді”, очікувані результати – не найкращі, .

Більше читайте в інтерв’ю за цим посиланням.

У 2018 році Україна вперше брала участь в дослідженні якості освіти PISA. Під час основного етапу в тестуваннях взяли участь 6334 українці. Тестування складали 15-річні підлітки, які навчались у школах, ліцеях, гімназіях, професійно-технічних закладах, коледжах тощо.

Звіт за результатами проведення PISA-2018 в Україні оприлюднять у грудні 2019 року.

24 липня Український центр оцінювання якості освіти, ГО “Смарт освіта”, офіс UNICEF в Україні, МФ “Відродження” та інші освітні організації підписали меморандум щодо реалізації Дорожньої карти PISA.

“Нова українська школа”

Фото: автор – minervastock, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення