Напишіть нам

Всі теми

13 Квітня 2020

Рада ухвалила зміни до бюджету, субвенцію НУШ скоротили на близько 400 мільйонів

Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету, якими, зокрема, скоротила субвенцію на підтримку шкільної реформи до 1 мільярда гривень.

Відповідні зміни ухвалили на позачерговому засіданні 13 квітня, повідомили на сайті МОН.

Як зазначають у міністерстві, нардепи зберегли такі видатки бюджету:

  • 1 мільярд гривень субвенції на Нову українську школу (з 1,4 мільярда)

“Це означає, що першокласники у вересні 2020 року зайдуть у належно обладнані класи. У початковому варіанті скорочення бюджету передбачалось повне зняття цієї субвенції, що поставило б під загрозу продовження реформи початкової школи”, прокоментували у МОН.

  • 500 мільйонів гривень субвенції місцевим бюджетам на реалізацію програми “Спроможна школа для кращих результатів” (із 1,5 мільярда)

“Ці кошти підуть на завершення будівництва, закупівлю обладнання та створення навчальних кабінетів, оновлення інтер’єрів у шкільних приміщеннях”.

  • 100 мільйонів гривень на створення навчально-практичних центрів професійної (професійно-технічної) освіти (із 259 мільйонів)

“Гроші необхідні для оновлення матеріально-технічної бази закладів професійно-технічної освіти”.

  • майже 300 мільйонів гривень для Національного фонду досліджень

“Саме цього року НФД має оголосити перші конкурси наукових проєктів, за результатами яких найкращі українські вчені, незалежно від відомчого підпорядкування, отримають гранти на дослідження”.

  • кошти на закупівлю нового друкарського обладнання для виготовлення тестових зошитів на ЗНО.

“Для Міністерства принципово важливо підтримувати інституційну спроможність зовнішнього незалежного оцінювання, зокрема оновити друкарське обладнання, яке з часу свого запуску у 2008 році встигло надрукувати понад 110 мільйонів аркушів”.

Також у МОН “Новій українській школі” повідомили, що Рада скасувала фінансування на виплати молодим вчителям по близько 21 тисячі гривень.

Нагадаємо, 30 березня Верховна Рада не підтримала зміни до бюджету. Зміни скерували на доопрацювання та ухвалили сьогодні.

Згодом т.в.о міністерки освіти і науки Любомира Мандзій розповідала, що у субвенції НУШ залишаться кошти на закупівлю шкільних меблів, дидактичних матеріалів та комп’юретів.

Зазначимо, що сайт НУШ та ГО “Смарт освіта” виступали різко проти рішення скорочення фінансування освіти і науки та закликали вчителів, батьків та інших освітян публічно висловлювати своє несхвалення.

Також ГО “Смарт освіта” створила звернення освітян до влади щодо неприпустимості скорочення фінансування освіти і науки. Його підписали понад 900 вчителів, батьків, інших освітян та організацій. Серед них – три міністри освіти і науки (Лілія Гриневич, Ганна Новосад, Сергій Квіт), ГО “ЕдКемп Україна”, Міжнародний фонд “Відродження”, ГО “Батьки SOS”, ГО “Центр Інноваційної освіти “Про.Світ”, ГО “Prometheus”, ГС “Міжнародний інститут інтегрального розвитку”, БФ Impact Hub Odessa, ТОВ “На Урок” та інші.

До того ж, на сайті президента створили петицію проти скорочення бюджету на освіту.

Ілюстрація: скріншот трансляції позачергового засідання ВР 13 квітня телеканалу “Рада”

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення