Напишіть нам

Всі теми

3 Жовтня 2017

Посол Болгарії задоволений мовною статтею нового закону

Новий закон “Про освіту” дає болгарам нові можливості, аби вони добре володіли як українською, так і болгарською мовами

Про це заявив Посол Болгарії в Україні Красімір Мінчев під час зустрічі з міністром освіти України Лілєю Гриневич сьогодні, 3 жовтня, передає прес-служба МОН.

Він також звернувся до міністра освіти, аби разом з українською покращувати рівень викладання болгарської.

“З огляду на нові можливості, які відкриває реформа, ми хотіли б, щоб у школах національних меншин діти в результаті отримували гідні знання з обох мов. Це і питання обсягу вивчення мови, і питання якості вчителів, і питання підходів та методів викладання, і питання підручників”, – акцентував Красімір Мінчев.

На це Лілія Гриневич відповіла, що обсяг вивчення рідної мови, а також перелік предметів, що вивчатимуться нею, будуть визначатися індивідуально для кожної національної меншини.

“Ці речі затверджуються на рівні постанови Кабміну. До цього ми маємо разом попрацювати і прийти до спільного розуміння. Я пропоную створити спільну робочу групу, яка працюватиме комплексно над навчальним планом для болгарської меншини, над створенням підручників, над питанням підвищення кваліфікації вчителів”, – запропонувала Гриневич.

Красімір Мінчев та Лілія Гриневич також погодились, що для успіху впровадження всіх нововведень у школах з болгарською мовою навчання потрібно провести консультації з представниками меншини від різних регіонів України. Зокрема, посол запросив міністра на круглий стіл за участю всіх громад, що відбудеться 11 жовтня.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення