Напишіть нам

Всі теми

11 Жовтня 2017

Порошенко в ПАРЄ: Ухвалено освітній закон рівних можливостей

Президент Петро Порошенко заявив, що ухвалений закон “Про освіту” забезпечує рівні права на освіту.

Про це він сказав під час виступу на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи 11 жовтня, передає прес-служба президента.

“Хотів би привернути увагу до надмірної політизації закону “Про освіту”. Моя позиція щодо сфери освіти є чіткою: якість освіти визначає майбутнє і безпеку кожної держави, і ми не можемо зберегти цю сферу нереформованою. Ухвалений закон став не лише вагомою частиною освітньої реформи, а й законом рівних можливостей для всіх учасників освітнього процесу”, - зазначив Порошенко.

Також він назва неприпустимим, що представники національних меншин не володіють українською мовою на належному рівні, оскільки це позбавляє їх можливості навчатися в університетах та реалізовуватись в Україні. Порошенко назвав таку ситуацією “дискримінацією цих дітей”.

“Верховна Рада України пішла на те, щоб посилити вивчення української мови на етапі дошкільної та початкової освіти з тим, аби згодом перейти на навчання державною мовою. При цьому не полишаючи вивчення рідної мови в необхідних обсягах”, - вважає президент.

Окрім того, на думку Порошенка, рішення Венеціанської комісії щодо освітнього закону зніме всі контраверсійні трактування.

Нагадаємо, у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах.

Раніше Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії.

5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.

Фото: прес-служба президента


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення