Напишіть нам

Всі теми

3 Січня 2019

Пандуси та шрифт Брайля: з квітня почнуть діяти нові будівельні норми

З 1 квітня в Україні набудуть чинності нові державні будівельні норми. Планують створити безбар’єрний простір для маломобільних груп населення.

Про це повідомили на сайті Мінрегіонбуду.

За новими нормами, усі будинки та споруди в Україні повинні проектуватися з елементами доступності. Зокрема:

  • пандусами, спеціальними підйомниками та іншими засобами доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;
  • тактильними та візуальними елементами доступності: тактильна підлогова плитка, інформаційні таблиці та позначення шрифтом Брайля, аудіопокажчики для людей з порушеннями зору;
  • іншим візуальним інформуванням, дублюванням важливої звукової інформації текстами, організацією сурдоперекладу, використанням систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху.

“Сьогодні, за даними Держстату, в Україні налічується близько 3 млн осіб з інвалідністю. А за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, інвалідність в Україні мають близько 10% від всього населення. 80% з них є працездатними та активними.

Проте реалізація їхніх прав неможлива, доки в Україні не буде створено реальної доступності в громадських закладах та житлових будівлях, на вулицях, в транспорті та іншій інфраструктурі.

Нині майже 90% пандусів збудовані неправильно, немає тактильної плитки і більшість людей навіть не знають, для чого вона потрібна. Нові ДБН направлені, у першу чергу, на ефективне вирішення цієї проблеми”, – переконує заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

Усі ілюстрації: Мінрегіонбуд

Переглянути нові ДБН можна за цим посиланням.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення.

Фото: автор – PrawnyPixabay


29 Вересня 2020
10.52
29 Вересня 2020
Тест 10.00
25 Вересня 2020
Тестовая запись
23 Вересня 2020
Тест 14.52

Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.